Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Köttätande skönheter vid dammen strax norr om Grevens vale



Main menu:

Smultronställen | Turförslag | Fotogalleri | Kommunikationer | Rörös flora

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | V | Å | Ä | Ö |



Alm (Ulmus glabra)

Almen besöker jag gärna i maj-juni när frukterna mognar. Det är klasar av gröna, runda, platta små nötter med en hinnkant runtom. När de torkar blir de bruna och virvlar iväg med vinden till nya platser där de kan gro. Medan de fortfarande är gröna och saftiga är de bland de godaste grönsakerna man kan hitta i naturen, med en mild nötsmak. Min dotter som numera är vuxen går inte i sin fars fotspår när det gäller naturintresse i allmänhet, men almfrukterna på våren missar hon inte.


Bladen brukar vara som bredast strax framför mitten. Bladbasen är ofta, men inte alltid, osymmetrisk (se tredje bilden). De är mer eller mindre sträva av små hår som inlagrar kalk (klicka pÃ¥ nedersta bilden för en förstoring). Unga almexemplar kan lätt förväxlas med hassel, men hasselbladen är inte lika sträva.

Förr i tiden när man var tvungen att blanda bark i brödet var almen särskilt eftertraktad, eftersom innerbarken är rik på stärkelse.




[Till överst på sidan]