Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Juli 2021

OBS! Nytt på min webbplats

Videoserie i 20 halvtimmasavsnitt om biblisk kreationism. Du hittar dem här!

Stövel med kardborreband (OBS: ingen reklam!)

Naturen har varit en inspirationskälla för oss människor genom alla tider. Det återspeglas i så skilda områden som konst, musik, arkitektur och teknik. Till och med så triviala saker som kardborrebanden på jackan och gummimönstret under bildäcken har vi hämtat från naturens ”prototyper”.

I de båda senare fallen är vi faktiskt skyldiga uppmärksamma hundägare ett särskilt tack. Den schweiziske ingenjören George de Mistral hade varit ute på promenad med sin hund Milka en sensommardag 1941 när han lade märke till de taggiga kardborrefrukterna som fastnat i hundpälsen och på hans byxor. Den erfarenheten delade han naturligtvis med många andra hundägare genom tiderna, men en ingenjörs speciella sorts nyfikenhet fick honom att ta fram luppen och studera fenomenet lite närmare. I det ögonblicket föddes varumärket Velcro®.

Paul Sperry var sjöman och uppfinnare. Han noterade att hans cocker spaniel Prince inte hade några problem med att gå på isfläckarna under en vinterpromenad. När han kom hem undersökte han trampdynorna på Prince och noterade att de var mönstrade på ett speciellt sätt. Paul gjorde ett liknande, så kallat fiskbensmönster, på ett par gummibitar och limmade fast dem under sina sulor. Tack vare fårorna i gummit kom sulan att anpassa sig bättre efter underlaget, och i blöt väderlek blev det också bättre markkontakt eftersom vattnet pressades ut genom de små fårorna i gummit. Därför ser våra sportskor och bildäck ut som de gör!

Det här var bara två exempel på det som med modern terminologi kallas bioinspirerad design eller kortare: biomimetik. Alla människor oavsett religiös eller filosofisk riktning är rörande överens om en sak – naturen är fantastisk. Men varför är naturen så fantastisk? Den berömde astronomen Johannes Kepler utbrast en gång: ”O God, I am thinking Thy thoughts after Thee.” Jag håller med honom – Skaparen är fullständigt genial! De flesta sekulära forskare anser i stället att det naturliga urvalet under loppet av miljarder år har lyckats skapa en genial natur (vilket anmärkningsvärt nog även många troende delvis håller med dem om).

En naturlig fråga som vi var och en borde ställa oss blir: Är det rimligt att planlösa processer förmår skapa geniala ting?

Den som besvarar frågan jakande bör rimligen kunna presentera belägg för sin hållning. Bara en berättelse av karaktären: så-här-kan-det-kanske-ha-gått-till är inte tillräcklig. Inte heller en hänvisning till att det måste ha gått till si eller så, på grund av att det inte finns något alternativ.

För det gör det. Den alternativa frågan lyder: Är det rimligt att en levande, medveten, intelligent varelse förmår skapa geniala ting? Och sedan följdfrågan: Är det rimligt att en oändligt vis och mäktig Gud skulle förmå det?

En sak är klar: De där geniala tingen förekommer överallt i naturen. Och en annan sak är lika klar: Det är inte vi människor som gjort dem!


Copyright © 2021 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan