Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

April 2023

Solglitter

1960-talet där jag tillbringade huvuddelen av min ungdomstid var knappast en epok i vårt land som kännetecknades av kristna värderingar – tvärt om utmanades de på många fronter. Men på samma gång var det ett samhälle som jämfört med dagens var starkt präglat av kristendomen. Min mormor och morfar hade en djup gudstro och respekt för de tio budorden liksom de allra flesta i deras generation.

Mina egna föräldrar var inte uttalat kristna och även om Bibeln fanns i bokhyllan så var den en dammig historia som jag aldrig såg någon av dem läsa i. Men min mamma lärde mig att be aftonbön och att skilja mellan rätt och fel. Skolans kristendomsundervisning bidrog säkert till att min generation överlag hade med sig en tydlig moralisk kompass även om vi minsann inte alltid levde efter den. Tidsandan var sådan att om man betalade med en femtilapp i tobaksaffären och fick tillbaka växel på en hundralapp så var det en hederssak för många av oss – oavsett om man var religiös eller inte – att påtala misstaget och lämna tillbaka den diffande femtilappen.

Berätta det för en slumpmässigt utvald nutida tonåring och vederbörande kommer att titta på dig som om du kom från en annan planet.

Jag letade efter en bok i mitt bokskåp häromdagen. Min fru vill inte ha en massa dammsamlande böcker i bokhyllan, så jag har klämt in dubbla lager i ett gammalt skåp, vilket komplicerar livet en smula. Men ”happy wife – happy life” som det brukar heta. Jag hittade inte boken jag letade efter, men väl en gammal bok från min tidiga barndom. ”Solglitter” hette den, skriven av en Arthur S. Maxwell och utgiven på svenska 1958. Jag har ett svagt minne av att min mamma köpte den av en dörrförsäljare.

Jag lärde mig läsa tämligen tidigt och minns att jag slukade de spännande men ibland lite märkliga berättelserna i boken. Nu när jag snabbt bläddrade igenom den gick det upp för mig att den förmodligen var en ganska viktig bit i det pussel som ledde till att jag som 17-årig gymnasist fick upp ögonen för vem Jesus är. Den öppnade en dörr på glänt för kristendomen genom att den på ett naturligt och diskret sätt skapade en nyfikenhet på Bibeln och en tro på bönesvar och änglabeskydd. Efter en stunds detektivarbete har jag lyckats lura ut att den gavs ut på adventistsamfundets förlag Skandinaviska Bokförlaget.

Oj vad den skulle ha blivit nedskriven och raljerad över av nutidens bibliotekarier och barnboks-förstå-sig-på-are ifall den hade getts ut idag. Men det måste sägas: Barnen i Bullerbyn, Barnen på Frostmofjället, Tjorven på Saltkråkan, Pippi och Emil i Lönneberga i all ära, men de har inte haft tillnärmelsevis samma viktiga inflytande på mitt liv som Solglitter. Var finns dagens barnböcker med samma potential att göra skillnad i en ung människas liv?


Copyright © 2023 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan