Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Oktober 2023

Vad är det som händer? Har världen blivit galen? Våld, ondska, kriminalitet, korruption, hämndlystnad, desperation, frustration, rädsla och alla tänkbara fasor lamslår folk och nationer. Städer och länder faller sönder, om inte utifrån genom bomber så från insidan genom anarki, droger och kriminalitet.

Och lögner, lögner, lögner. Få tror längre på några sanningar. Eller kanske snarare – var och en tror på den sanning man själv föredrar. För verklig sanning tycks ha mist sin relevans. Den existerar bara i form av någonting relativt och kontextberoende. Det är den sataniska skörden av generationers draksådd, av den oheliga alliansen mellan postmodernismens förvirrade flumfilosofi och naturalismens själlösa anti-intuitiva svammel om slump och årmiljarder.

Därför lever vi i en tid när ögonvittnesskildringar inte längre betyder någonting, när fotografier, filmer och ljudinspelningar manipuleras och där artificiell intelligens vidarebefordrar de lögner och halvsanningar som tidsandan dikterar. Snart är vi i en situation där ingen evidens i världen längre har makt att övertyga någon.

När grundvalarna bryter samman, vad kan den rättfärdige göra?” (Ps 11:3)
Det är i en situation som den som tiden är mogen för Lögnens son att träda fram och skapa ordning och reda och en alldeles ny sanning och världsordning. Mörker förklätt till ljus, som få kommer att ha omdöme kvar till att avslöja.


Vi har fått den värld vi gjorde oss förtjänta av. Vi övergav tron på Gud och hans Ord och bud och satte hellre vår tillit till de normlösa lögnandar som dominerar kultur, politik, religion och media, skickligt men omärkligt koreograferade av Lögnens fader i egen hög person.

Medan kaos sakta kryper närmare för varje timma sitter vi här i våra små imaginära skyddsrum. Inte av betong utan av illusionen om att allt kommer att förbli lika lugnt och tryggt som det alltid varit och att de därute får skylla sig själva.

Men vi kommer också att få skylla oss själva. För att vi var så fega att vi aldrig höjde vår röst till försvar för Bibelns trovärdighet, för rätten till liv, för grundläggande normer om kön och sexualitet, mot vanföreställningen om människans inneboende godhet och att ondska är någonting miljöbetingat som går att utrota med höjda socialbidrag.

Men framför allt för att vi inte ville störa våra medmänniskor med budskapet om att Jesus dog för våra synder och att Han kan och vill förvandla varje ont och egoistiskt människohjärta på väg mot avgrunden. En dag inför Guds tron och med facit i hand kommer det att visa sig vara det vi ångrar mer än allting annat: ”Varför berättade du aldrig?”


Copyright © 2023 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan