Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

April 2024

Bild från Open Doors

Det fanns en tid på 80-talet när framgångsteologi var i ropet. Bli kristen så kommer livet att bli en räkmacka och du får dyr villa, god hälsa och antingen Mercedes eller BMW, beroende på hur stark tro du har.

Den teologin är dessbättre inte så vanlig längre. Visst var Abraham förmögen mätt med den tidens mått, för att inte tala om kung Salomo, men skulle rikedom vara ett tecken på gudfruktighet så är det ju helt utanför regelboken att profeten Jeremia fick tillbringa en betydande del av sitt liv sittande i fängelse, som flykting eller i en brunn, fjärran från guld och purpurmantlar. För att inte tala om Jesus som inte ägde någonting alls av det jordiska.

Om nu teologin som fokuserade på framgång och hälsa i princip är ett övergivet koncept inom kristenheten, så tycks den ironiskt nog frodas bland kristendomens motståndare. Sådana kan utan problem påstå att sjukdom och lidande är argument mot att Gud finns. Om Gud hade funnits, menar de, skulle världen vara ett paradis och inga missbildade små barn födas och alla kristna skulle få allt de bad om. Ingen kristen skulle vara sjuk eller fattig. Om en kristen på Storgatan 12 bad om värme och solsken och en annan på Storgatan 13 bad om snö, så skulle det bli bådadera på samma gång. Eftersom det inte händer så bevisar det att Gud inte finns.

Nu är framgångsteologi en lika djupt obiblisk vanföreställning helt oavsett om den råkar framföras av karismatiska pastorer eller av sekulärhumanister.

Mercedesen är inte ett bevis för ägarens starka tro. En sådan yttrar sig på helt andra sätt. Den visar sig i att människor väljer att hålla fast vid sin bekännelse trots att bönesvaret tycks utebli, trots att hälsan vacklar, trots att både man själv och nära och kära drabbas av sjukdom, sorg, arbetslöshet och allt annat elände som kan nämnas. Trots att bomberna haglar och säkerhetspolisen letar efter ens adress för att man konverterat från islam eller hinduism. Motgångar i livet används som ett alibi för en västerländsk bortskämd elit att inte befatta sig med Gud. För dem i världen som verkligen har det svårt är prövningarna inget argument att avvisa Gud, utan tvärt om en anledning att söka Honom av hjärtat.

Vill man bli superrik och få materiell framgång ska man i stället ingå ett förbund med själafienden, vilket det sägs att många celebriteter gjort. Det anses vara ett säkert recept på internationellt kändisskap, vita limousiner och privatjet. Om det är sant vet jag inte, men jag misstänker det. Satan lovade Jesus alla riken i världen, bara han tillbad honom där i öknen.

Bibelläsaren vet att olyckor drabbar onda som goda, på samma sätt som Guds godhet flödar över både onda och goda. Vore det inte så skulle människor söka Gud för att få materiella fördelar, vilket var framgångsteologins mörka kärna.

Den belöning som en kristen får för att han eller hon väljer att prioritera Gud är av ett helt annat slag. Den är först och främst en djup förvissning om att synderna är förlåtna, att Jesus flyttat in i hjärtat genom sin Ande och att en evighet tillsammans med Honom väntar efter det här jordelivet. Den vissheten går inte att kommunicera med ord till en ”utomstående”, den kan bara erfaras och sammanfattas i ett enda hebreiskt ord: Shalom. Gud tar hand om de sina och vägleder dem, fast inte alls så som de gudsfrånvända tänker sig.

Underfundige Ingemar Olsson kallade det rätt och slätt motgångsteologi!

Copyright © 2024 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan