Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Augusti 2024

Bildkälla: pxhere. Montage: förf.

I artikel 2 i Protokoll 1 till Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna (EKMR) framgår det att staten skall respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn en utbildning som står i överensstämmelse med deras egen religiösa och filosofiska övertygelse.


EU förutsätter att den svenska staten verkligen uppfyller den artikeln genom sitt sätt att reglera skolverksamheten. Det gör man bland annat genom formuleringarna i Skollagen och i de svenska läroplanerna.

I läroplanen för grundskolan (lgr 22) avsnitt 1 Skolans värdegrund och uppdrag läser vi följande:

”Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Alla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.”
Alltså: Sveriges föräldrar har rätt att se till att deras barns utbildning överensstämmer med deras religiösa och filosofiska övertygelser, och de ska inte behöva vara ett dugg oroliga över att skolan ska beröva dem familjens gemensamma tro.


Så långt är allt väl.

Men så har vi Skolinspektionen...

Jag "råkade" härom dagen läsa ett protokoll från myndighetens så kallade "riktade tillsyn" av en grundskola i Dalarna. Jag citerar:

”Skolinspektionen noterar också att det under inspektionsbesöket förekom att en personal under skoldagen men utanför undervisningstid förespråkar att det finns vetenskapligt stöd för bibliska berättelser som motsägs av vetenskapen. I detta avseende vill Skolinspektionen betona följande. Skollagens krav på att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet är en grundläggande princip för utbildningen i svensk skola. Lärare i grundskolan ska enligt skolförfattningarna bedriva en undervisning som vilar på vetenskaplig grund. I detta ingår att bemöta uppfattningar hos elever, som står i strid med vetenskap, med vetenskapliga fakta… Elever kränks inte genom att lärare bemöter dem med vetenskapligt grundad kunskap om hur världen är beskaffad.”
Antag följande: En kristen familj bestämmer sig för att välja en kristen friskola till sina barn, för man vill att barnet ska styrkas i sina kristna (bibliska) värderingar. Barnet går till skolan en helt vanlig dag och samtalar då med en kristen elevassistent under en lunchrast. De samtalar om sin gemensamma tro att Bibeln är ett trovärdigt historiskt dokument, precis som kristna brukar göra när man möts.


Det är då skolinspektören råkar komma förbi. Han överhör samtalet mellan eleven och elevassistenten. Hans dom är skoningslös: Utbildningen på skolan bedöms som konfessionell. Rektorn ställs till svars. Skolan åläggs att snarast redovisa åtgärder för att sådant aldrig mer ska upprepas.

”Nejdå bästa föräldrar, inte kränker vi vare sig er eller ert barn bara för att vi ålägger lärarna att upplysa det om att den tro som det och ni har är i grunden helt felaktig och saknar all kontakt med verkligheten!”

Mina vänner – detta är inte Gulag eller Orwells 1984. Det är Sverige 2024.

Skolinspektionen bryter mot både Läroplan och EU-rätt!

Det är dags att ryta ifrån!

Jag tänker göra det! Vänta bara.

Copyright © 2024 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan