Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

September 2024

Bildkälla: Skärmdump från SVT i länken nedan

Jag slutade förra månadsreflektionen i affekt över Skolinspektionens attityd när de är ute och gör sina så kallade ”riktade inspektioner” på de kristna friskolorna. Jag lovade också att göra något åt saken. Jag har börjat.

Vad har jag då gjort? Jag har sökt den aktuella utredaren på Skolinspektionen. Inte helt oväntat onåbar via telefon. Telefonisten föreslog att jag skulle mejla honom i stället. Det gjorde jag. Jag skrev tolv mycket konkreta frågor till honom och bad honom vänligen men bestämt besvara dem.

Han fick dem. Det vet jag eftersom mejlet var till hans personliga skolinspektionsadress. Om han brydde sig om att läsa det eller inte vet jag inte. Vad jag däremot vet är att han vidarebefordrade det till myndighetens ”Pressansvarig”. Jag vet också att denna person producerade ett typiskt myndighetssvar till mig i form av följande:

”Skolinspektionen utgår alltid från skollagens krav när vi utreder och fattar beslut. Vi gör inga egna tolkningar och använder inga egna tyckanden. Skollagens krav är att undervisningen alltid ska utgå från vetenskaplig grund och i enlighet med läroplanen. Dessutom är skollagen tydlig vad som gäller för konfessionella inslag i utbildningen. Utifrån detta fattar vi våra beslut… Vi har inget mer att tillägga. Motiveringen till våra beslut hittar du i besluten.”
Det vill säga i klartext: Vi på Skolinspektionen tycker och tolkar inget utan gör bara som det står i skollagen och läroplanen.

Det finns nu två alternativ: 1. De dokument som styr skolans verksamhet är i direkt konflikt med EU-rätten. 2. Utredaren har i allra högsta grad tyckt och tolkat på egen hand så att den här konflikten med EU-rätten har uppkommit.

Jag ämnar ta reda på vilket av alternativen som gäller. Jag har mina misstankar. Den här bollen tänker jag inte släppa ifrån mig.

Men jag har gjort något mer: Jag har skrivit ett antal artiklar som detaljgranskar den här affären som kommer att publiceras i magasinet Genesis om en dryg månad, men som också kommer att nå personer på hög samhällsnivå. Göbber och kärringer huk er i bänkera för nu ladder han om, som Tage Erlander sade i Hylands hörna 1962.

Copyright © 2024 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan