Göran Schmidts hemsida


Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Makaonfjäril


Main menu: Tre goda skäl | Artiklar/Debatter | Webben | Recensioner | Från skapelsens smörgåsbord | Q&A |

Avskedsbrev till medlemmarna i BiologilÀrarnas förening

[Klicka pÄ ikonen för brevet i pdf-format]Brevet i pdf-format

FrÄn: Göran Schmidt

Skickat: 28 december 2003 00:20

Till: [Medlemmarna i BiologilĂ€rarnas Förening – VĂ€stra kretsen]

Ämne: NyĂ„rshĂ€lsning


Hej, allesammans!

Jag tĂ€nkte bara passa pĂ„ att sĂ€nda ett par rader till er i VĂ€stra kretsen av BiologilĂ€rarnas förening, dels eftersom det Ă€r er jag har maillista till och dels dĂ€rför att det Ă€r en del av er som jag kĂ€nner personligen och som kanske funderat över hur jag ser pĂ„ saker och ting efter att Ă„rets "meningsutbyte" om evolutionskritik i Biologen avslutats (eller kanske snarare avbrutits). Jag har ju fĂ„tt en och annan "kĂ€nga“, vilket knappast kan ha undgĂ„tt er som lĂ€st artiklarna.

MÄnga vÀrderande utsagor har publicerats betrÀffande min förstÄelse av vetenskapliga företeelser i allmÀnhet och biologiska i synnerhet. Dan Larhammar har ocksÄ i nr 3-03 angett en stor mÀngd referenser till stöd för sin (och sannolikt de flesta av er) uppfattning att molekylÀrbiologin ger evolutionsteorin en massiv uppbackning.

BetrÀffande det förstnÀmnda kan jag bara sÀga att jag Àr förvÄnad, eftersom jag haft ursprungsfrÄgorna som ett specialintresse under 25 Ärs tid och lÀst det mesta jag kommit över i Àmnet. LÄt sÄ vara med ett "kritiskt förhÄllningssÀtt" (vilket brukar vara en merit i andra sammanhang). Jag har luslÀst Larhammars artiklar och har inte kunnat utlÀsa vad det Àr jag skulle ha missuppfattat, bortsett, naturligtvis, frÄn evolutionsteorins ofelbarhet.

BetrÀffande Larhammars avslutande inlÀgg kan jag konstatera att han med sina nya exempel upprepar tvÄ ting:

    1. Även punktmutationer kan leda till stora fenotypiska/funktionella defekter/bortfall. (Detta har jag aldrig förnekat, men mĂ€rk vĂ€l att motsvarande gĂ€ller ocksĂ„ för slumpmĂ€ssiga förĂ€ndringar av en dators mjukvara, vilket knappast speglar hur programmen blir till).

    2. Liknande gener, men med delvis skilda funktioner förekommer inom olika organismgrupper. (Att sĂ„dana finns Ă€r ett odiskutabelt faktum, som inte Ă€r nĂ„gon nyhet. Vad jag har efterlyst - och fortfarande efterlyser - Ă€r referenser som rör iakttagelser av hur dessa gener uppstĂ„r och förvĂ€rvar (inte fördĂ€rvar!) nya funktioner. Att detta skett genom genduplikationer Ă€r nĂ€mligen ingenting annat Ă€n en evolutionĂ€rt grundad hypotes, vilken enligt Larhammar tycks bevisa sig sjĂ€lv).

Jag kan sammanfatta meningsutbytet i Biologen med att den enda frÄga jag begÀrde ett svar pÄ: "- Hur uppkommer biologisk information?" inte fÄtt nÄgot relevant svar genom Dan Larhammars argumentation.

Naturligtvis hade jag inte direkt rÀknat med nÄgra stÄende ovationer för att jag stack ut hakan med min artikel "I huvudet pÄ en kreationist" förra hösten. (VÄr dyre ordförande Clas kan intyga att jag förvarnade honom om att han kanske skulle fÄ kritik om han tog in artikeln). Fast jag hade inte rÀknat med den uppstÄndelse som den tycks ha förorsakat. Den gav ju eko Ànda in pÄ DN:s vetenskapskolumn. Och dÄ Àr jag ÀndÄ ovetande om vad som sedan skett och sagts bakom kulisserna. Slutackordet i Biologen nr 3-03 dÀr fyra strÀngar ljuder förefaller mig i varje fall noga förberett, och jag anar vem som Àr dirigenten - men eftersom jag ingenting vet hÄller jag mina aningar för mig sjÀlv.

Oavsett vilket - en sak vill jag göra klart för er alla - det var inte med nÄgon slugt genomtÀnkt infiltrationsstrategi som jag valde att engagera mig lite grand i föreningen för ett par Är sedan. Och det var ingenting annat Àn ett plötsligt infall som fick mig att föreslÄ för Clas att jag kunde skriva nÄgra rader om ursprungsfrÄgorna ur ett annorlunda perspektiv, nÀr jag fick höra att VÀstra kretsens tema skulle bli Evolution. Men nu blev det som det blev...

Eftersom locket lagts pÄ i diskussionen av det anonyma "arbetsutskottet" ÄterstÄr bara ett enda sÀtt för mig att protestera pÄ, och det fÄr bli genom att inte förnya mitt medlemskap i BiologilÀrarnas förening. Trist, eftersom jag varit (passiv) medlem i föreningen under vÀldigt mÄnga Är, men jag har valt att lÄta min personliga integritet gÄ före i det hÀr fallet. Jag anser helt enkelt att jag blivit respektlöst bemött av bÄde Dan Larhammar och Biologens redaktion och arbetsutskott (har ingen aning om vilka personer som ingÄr, och vÀljer att förbli ovetande).

Finns det nÄgon annan frÄga dÀr en oliktÀnkande skulle riskera att bemötas pÄ ett liknande sÀtt som jag blivit bemött pÄ i Biologens kolumner? Jag tror inte det! Det mÄste vara nÄgot alldeles speciellt med ursprungsfrÄgan. Kan det möjligen vara dÀrför att den frÄgan Àr sÄ nÀra allierad med synen pÄ mÀnniskan och Gud, tiden och evigheten?

Idag Àr utvecklingslÀran mer Àn en vetenskaplig hypotes eller teori. Den har blivit ett paradigm. Och under ett sÄdant spelar sakargument en underordnad roll. Om argumenten inom det egna forskningsfÀltet haltar, sÄ gÄr det att hÀnvisa till en mÀngd andra fÀlt som kan leverera ovedersÀgliga bevis. SÄ lÀnge man inte skÀrskÄdar dem pÄ samma sÀtt. Jag tycker mig se detta i Larhammars argumentation.

Men du ser antagligen annorlunda pÄ saken. Tack ÀndÄ för att du tagit dig tiden att lÀsa sÄ pass hÀr lÄngt.

Jag bifogar en artikel ur novembernumret av Scientific American som Àr helt i enlighet med den prediktion som skapelse-/designmodellen gör: En ÀndamÄlsenlig skapelse karakteriseras inte av "skrÀp". Detta sagt som antites till den traditionella evolutionÀra prediktionen att organismernas arvsmassa Àr full av evolutionÀra rudiment i form av "skrÀp-DNA", vilket sÄ varmt och energiskt föresprÄkas av Dan Larhammar med flera.

Ett par intressanta citat ur artikeln av John S. Mattick, universitetet i Queensland, Brisbane, Australien:

"The failure to recognize the full implication of this (hittills okÀnda funktioner i 'skrÀp-DNAt')... may well go down as one of the biggest mistakes in the history of molecular biology"
och vidare:
“Indeed, what was damned as junk because it was not understood, may, in fact, turn out to be the very basis of human complexity”
Hmmm. Undrar just om Mattick lÀste min andra artikel i Biologen i somrasMed tillönskan om ett Gott Nytt 2004!

Göran Schmidt