Göran Schmidts hemsida


Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Makaonfjäril


Main menu: Tre goda skäl | Artiklar/Debatter | Recensioner | Från skapelsens smörgåsbord | Q&A |

Boken - bakgrunden och lite försnack

Idag (fredagen 11 december) skickas boken "Fyra kristna diskuterar skapelse och evolution" frÄn tryckeriet. Kul. KÀnns lite grand som en befrielse efter alla timmar med texterna.

Jag skapade den hÀr sidan med sina underavdelningar ute i högerkolumnen eftersom jag misstÀnker att det kommer att bli en del svallvÄgor efter bokens publicering, och det Àr praktiskt att kunna ha en plats att kommentera, komplettera, försvara och förtydliga saker och ting vid behov. Vill du nÄ mig personligen sÄ kan du mejla mig genom att klicka pÄ Kontakt lÀngst upp till höger pÄ sidan.

1. Repliker pÄ mina medförfattares slutinlÀgg hittar du under lÀnken "Eftersnack" i fÀltet hÀr uppe till höger.

2. LÀnken till mina originalreferenser blev tyvÀrr ofullstÀndig i boken, men du hittar Àven dem hÀr uppe till höger (detta utifall att krympfunktionen mot förmodan skulle falera nÄn gÄng).

Nu nÄgra ord om bakgrunden:

NÀr jag fick frÄgan av Mats Selander för lite drygt ett Är sedan om jag ville vara med och försvara min hÄllning i skapelsefrÄgan gentemot nÄgra svenska kristna med annan syn sÄ tvekade jag först ett ögonblick, men jag tror knappt att Mats hann uppfatta det.

Jag tvekade dÀrför att jag genast insÄg att det skulle ta mycket tid i ansprÄk, och det redaktionella arbetet med magasinet Genesis och föreningens nyhetsbrev tar redan det mycket av min vakna tid i ansprÄk. Men samtidigt var det förstÄs lite smickrande att bli tillfrÄgad, och en unik möjlighet att pÄ jÀmbördiga villkor fÄ presentera skÀl för den övertygelse jag har. SÄ i nÀsta ögonblick svarade jag ja.

Förutom att det Àr kul och en lÀttnad att boken nu Àr klar sÄ finns dÀr ett mÄtt av spÀnning. Hur kommer boken att tas emot av recensenterna och kristenheten överlag?

Rimligen borde en bok dÀr fyra olika perspektiv pÄ en och samma frÄga lyfts fram och diskuteras pÄ det hÀr sÀtter tas emot med öppen famn - Àntligen kommer personer med olika hÄllning i skapelsefrÄgan upp ur sina bunkrar ut i friska luften och fÄr vÀdra sina argument öppet sÄ att argumenten fÄr prövas och alla lÀsare kan vÀrdera dem och bilda sig en egen vÀlgrundad uppfattning om en frÄga som de kanske egentligen aldrig kÀnt sig kapabla att ta stÀllning i.

Jo, det borde naturligtvis vara sÄ, i ett samhÀllsklimat prÀglat av objektivitet, öppenhet och sanningslÀngtan. Och om inte i samhÀllet i övrigt sÄ Ätminstone i kyrkans vÀrld. VÀl?!

Min magkĂ€nsla sĂ€ger mig förstĂ„s nĂ„gonting annat. Det kommer sig nog bland annat av förra vinterns temanummer av Dagenhusets teologiska magasin NOD pĂ„ temat Skapelsen. Samtliga skribenter var evolutionister med en och samma ”politiskt korrekta” liberala bibelsyn. Jag skrev en lite syrlig kommentar om det i min januarireflektion.

För vÄrt lands teologiska utbildningar genomsyras idag av förestÀllningen om Evolutionens gud (ja, jag envisas med att placera versalen sÄ). Evolutionens sÄ kallade faktum och dÀrmed en symbolisk tolkning av Bibelns 11 första kapitel anses sjÀlvklara och ifrÄgasÀtts sÀllan eller aldrig. Dagens nya generation av teologer inom Pingströrelsen med en tradition av konservativ bibelsyn befinner sig idag i samma fÄra, vilket torde vara uppenbart för var och en som lÀser NOD. Eller tidningen Dagen för den delen.

Det hĂ€r Ă€r alltsĂ„ en av anledningarna till min magkĂ€nsla – majoriteten i den kristna akademiska vĂ€rlden Ă€r inte ett dugg intresserad av en förutsĂ€ttningslös diskussion av skapelsefrĂ„gan. De anser sig nĂ€mligen redan ha svaret: den moderna vetenskapen har rĂ€tt, alltsĂ„ har Bibeln fel och mĂ„ste omtolkas i evolutionsbiologins och big-bang-kosmologins klara ljus. I dessa led rĂ„der en nĂ€rmast panisk rĂ€dsla för att utsĂ€ttas för kritik av företrĂ€dare för ”naturvetenskapen”. Man vill vara bundisar med de smarta vetenskapsmĂ€nnen. Jag misstĂ€nker att det Ă€r en försvarsmekanism som utvecklats som en reaktion pĂ„ att vi kristna enskilt eller kollektivt under decennier fĂ„tt höra att vi Ă€r dumma som tror pĂ„ gudar och tomtar och troll i stĂ€llet för pĂ„ förnuftet. Och just dĂ€rför Ă€r det vĂ€rsta man kan utsĂ€ttas för att bli kallad ovetenskaplig eller pseudovetenskaplig. Kanske kan den rĂ€dslan vara en del av förklaringen till varför kristna evolutionister ibland Ă€r minst lika arroganta, nedlĂ„tande och ovilliga att diskutera sakfrĂ„gor som sina ateistiska motsvarigheter.

Tidigare den hÀr veckan fick jag min magkÀnsla bekrÀftad Ànnu en gÄng nÀr jag gick in pÄ Facebook. Det gör jag ytterst sÀllan. Men jag rÄkade se bokens omslag flimra till och tittade nÀrmare. Det var Mats Selander som lagt in en blÀnkare om den kommande boken. Första repliken jag sÄg var en viss Martin Lembke, ett för mig helt obekant namn. Han skrev:

”Men varför har ni med ungjordsperspektivet? Det drar vĂ€l bara ner bokens vetenskapliga trovĂ€rdighet, eller?”
SjÀlvklart reagerar man pÄ en sÄdan kommentar och jag kunde inte motstÄ frestelsen att klicka pÄ Martins profilbild för att ta reda pÄ lite om vem som döljer sig bakom namnet. Vem kan det vara som motsÀtter sig en öppen dialog i en sÄ grundlÀggande kristen frÄga som den om vÄrt ursprung, kristendomens första trossats?

Martin visade sig vara utbildningskoordinator pÄ CTR, Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet! Universitetet alltsÄ, sinnebilden för öppenhet för skilda uppfattningar, Äsiktsfrihet, sakliga meningsutbyten och jakten efter sanningen.

Ja, ja


Jag gör inte ansprÄk pÄ att vara profet, och jag bÄde kan ha fel och hoppas innerligt att jag har det, men jag anar mot ovanstÄende bakgrund att kursansvariga vid de teologiska utbildningarna bara motvilligt kommer att vilja befatta sig med boken. Att ungjordskreationism över huvud taget fÄr komma till tals, och dÀrtill pÄ lika villkor som andra skapelseperspektiv Àr tillrÀckligt skÀl för mÄnga av dem att refusera boken. Martin Lembkes korta kommentar Àr nog representativ för mÄnga teologer. Har jag rÀtt i detta kommer teologistudenter att fÄ kÀmpa hÄrt för att boken ska anvÀndas som kurs- eller bredvidlÀsningslitteratur pÄ deras utbildningar. Ty kreationism Àr ett skÀllsord inte bara inom biologins omrÄde utan i lika hög grad inom teologins. Faktum Àr att tanken ibland slog mig under skrivprocessen, att om jag försvarar biblisk kreationism alltför bra sÄ minskar oddsen för att boken kommer att bli anvÀnd. Jag valde att inte följa den impulsen, men befarar att sjÀlva tanken inte Àr sÄ irrationell som man skulle hoppas.

[Till överst på sidan]