Göran Schmidts hemsida


Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Makaonfjäril


Main menu: Tre goda skäl | Artiklar/Debatter | Recensioner | Från skapelsens smörgåsbord | Q&A |

Eftersnack

HÀr kommer jag att kommentera frÄgor och reaktioner som boken vÀcker. Jag vÀljer att göra det i bloggform med de senaste inlÀggen överst, och i den mÄn jag hinner. I kolumnen till höger hittar du mina kommentarer till vad Krister, Sebastian och Lars skriver i sina respektive slutkapitel. Det Àr viktig lÀsning!

Söndagen 14 februari 2021

[LÀnk till föregÄende inlÀgg (15 jan)]


Idag tog jag en stund och kikade runt pÄ Lars Gunthers webbplats för att se om han skrivit nÄgonting mer om boken. DÀr fanns Ätminstone en sak som jag vill kommentera. Han skriver:

”I debattboken jĂ€mförs jag med ormen i 1 Mos 3” [1]
HÀr behöver man notera vad jag skrev, till vem jag skrev och nÀr jag skrev det.


NĂ€r?
Citatet Ă€r hĂ€mtat frĂ„n rubriken ”Avslutande reflektioner” i mitt inledande kapitel. I detta skede hade ingen av oss författare lĂ€st en bokstav av varandras alster, Lars givetvis inberĂ€knad. Hur skulle jag dĂ„ kunna kalla honom nĂ„gonting av personlig karaktĂ€r över huvud taget?

Vad?
Jag citerar mig sjÀlv:

Jag upplever att mĂ„nga av vĂ„r tids teologer och apologeter tĂ€vlar i att slĂ„ knut pĂ„ sig sjĂ€lva i sina anstrĂ€ngningar att fĂ„ bibeltexterna som uttryckligen talar om sex skapelsedagar, en första Adam och Eva, syndafall och syndaflod, att underordnas den evolutionĂ€ra berĂ€ttelsen. ÄndĂ„ kan alla med en mun sĂ€ga att de hĂ„ller Bibeln högt. Men Ă€r det verkligen sĂ„? SĂ€ger de inte snarare: Skulle dĂ„ Gud ha sagt att vĂ€rlden blev till pĂ„ sex dagar? Skulle dĂ„ Gud ha sagt att Adam en gĂ„ng var den första och enda mĂ€nniskan pĂ„ jorden? Skulle dĂ„ Gud ha sagt att döden kom in i vĂ€rlden genom ett historiskt syndafall? Skulle dĂ„ Gud ha sagt att syndafloden tĂ€ckte de högsta bergen pĂ„ jorden och att alla mĂ€nniskor utom Noa och hans familj överlevde? Och sĂ„ vidare. I mina öron ett olustigt eko frĂ„n 1 Mos 3:1. (s. 33)
Jag noterade att ormens (satans) frestelse bestod i att Guds Ord ifrÄgasattes. StÀmmer det?


Vem?
Vem syftade jag pĂ„ i texten? PĂ„ teologer som ifrĂ„gasĂ€tter innehĂ„llet i 1 Mos 1-11. Är det en relevant parallell? Ja, om 1 Mos 1-11 Ă€r Guds Ord – annars inte. Är 1 Mos 1-11 Guds Ord? Jag anser det och jag stĂ„r för den Ă„sikten.

Lars begĂ„r det klassiska misstaget att inte skilja mellan sak och person. Lars menar att jag ”ringaktar honom", ”inte respekterar honom som person” och Ă€r ”intolerant” [2] genom min formulering ovan. Men min kritik Ă€r inte mot Lars – det Ă€r hans uppfattning jag kritiserar. DessvĂ€rre lever vi i en tid nĂ€r man inte lĂ€ngre kan kritisera en persons Ă„sikter utan att bli beskylld för intolerans eller för att ”krĂ€nka” personen bakom Ă„sikten. SjĂ€lv anser jag detta vara en av de farligaste tendenserna i vĂ„rt postmoderna samhĂ€lle, och jag finner dĂ€rför ingen anledning att be om ursĂ€kt för min formulering.

MĂ€rk dessutom att det Ă€r en avgörande skillnad mellan att pröva Guds Ord och att ifrĂ„gasĂ€tta det. Även om det ibland handlar om grĂ€nsdragningar kan jag omöjligen komma till nĂ„gon annan slutsats Ă€n att Lars inte ens Ă€r beredd att pröva möjligheten att skapelsen Ă€gde rum pĂ„ de sex dagar som Bibelns författare uttryckligen skriver och att en global syndaflod verkligen har Ă€gt rum. Och dĂ„ Ă„terstĂ„r bara ett ifrĂ„gasĂ€ttande frĂ„n hans sida.

Hur kan tvÄ kristna som jag och Lars, som bÄda utger oss för att vara bibeltroende, komma till sÄ diametralt motsatta uppfattningar om hur vi ska förstÄ Bibelns första elva kapitel?

Med risk för att verka tjatig – svaret Ă€r givet: Lars betraktar evolutionen som ett obestridligt faktum. Han skriver i boken pĂ„ s. 170:

”MĂ„nga vetenskapliga teorier förklarar tillvaron sĂ„ vĂ€l att risken att de ska bli ersatta Ă€r försumbar. De Ă€r allmĂ€nt accepterade av vetenskapssamhĂ€llet som fakta. Biologisk evolution hör till den kategorin
 Jag har ingen anledning att ifrĂ„gasĂ€tta evolutionsteorins stĂ€llning som vetenskaplig fakta bara dĂ€rför att jag Ă€r kristen.”
PĂ„ sin webbplats skriver Lars att han anser sig ”vara relativt vĂ€l pĂ„lĂ€st om naturvetenskapen” och att han ”studerat hur företrĂ€dare för normalvetenskapen bemöter kreationismen”. Bra. DĂ„ kan jag och lĂ€sarna förvĂ€nta oss att han inom kort redogör i sak för vad det Ă€r i min evolutionskritik som han anser Ă€r felaktigt eller irrelevant. Att nöja sig med att klistra etiketten ”gish-galopp” pĂ„ saken och sedan lĂ„tsas som om det regnar Ă€r knappast en sĂ€rskilt trovĂ€rdig strategi.

Noter
[1]  Se Lars webbplats: http://itpastorn.nu/forelasningar-och-seminarier-av-lars-gunther-om-skapelsen-och-vetenskapen/   [Tillbaka till texten]

[2]  Se Lars webbplats: http://itpastorn.nu/kreationisters-vanligaste-missforstand-om-mig/   [Tillbaka till texten]Fredagen 15 januari 2021

[LÀnk till föregÄende inlÀgg (8 jan)]

[LÀnk till nÀsta inlÀgg (14 feb)]

HÀr kommer nu mina kommentarer till vad Krister, Sebastian och Lars skrivit i sina slutkapitel (Du hittar dem ocksÄ i respektive underrubrik lÀngre upp i sidans högermarginal). Eftersom Sebastian Àr den som framför allt diskuterat naturvetenskapliga spörsmÄl Àr det avsnittet störst till omfÄnget.

Om Kristers hÄllning
Krister skriver att Skriften ”inte uttryckligen sĂ€ger nĂ„gonting om universums Ă„lder” (s 106). Det beror förstĂ„s pĂ„ vad man menar med ”uttryckligen”. Om en tonĂ„rig gosse sĂ€ger att han föddes för ungefĂ€r 5+5+5 Ă„r sedan sĂ„ fĂ„r man vĂ€l sĂ€ga att det Ă€r nĂ„gorlunda uttryckligt att vi har med en femtonĂ„ring att göra. PĂ„ motsvarande sĂ€tt har mĂ„nga bibellĂ€sare genom tiderna (mestadels mĂ€n anar jag ;), undertecknad inkluderad, roat sig med att med hjĂ€lp av sin egen Bibel addera ihop slĂ€kttavlor, kungakrönikor och ibland andra uppgifter i det Gamla testamentet och fĂ„ fram Ă„tminstone ett ungefĂ€rligt tidsavstĂ„nd frĂ„n historiskt ganska sĂ€kerstĂ€llda datum ner till Adam.

Ja, det förutsĂ€tter att man tror att uppgifterna Ă€r trovĂ€rdiga, visst Ă€r det sĂ„ – det förutsĂ€tter tro pĂ„ Skrifternas gudomliga inspiration Ă€nda in pĂ„ detaljnivĂ„. Det Ă€r ett val vi kan göra eller avstĂ„.

Men som jag försökt förklara i mina inlĂ€gg – lĂ„nga tidsrymder Ă€r inte evolutionens vĂ€n utan dess frĂ€msta fiende. Ju lĂ€ngre tid som gĂ„r i en kemisk ursoppa desto nĂ€rmare utspĂ€dning och kemisk jĂ€mvikt och fjĂ€rran frĂ„n liv kommer man. Ju lĂ€ngre tid mutationer fĂ„r tillfĂ€lle att bryta ner organismernas arvsmassor och det naturliga urvalet kan reducera mĂ€ngden tillgĂ€ngliga genvarianter, desto sĂ€krare blir det att organismerna dukar under i den genetiska entropidöden. Det Ă€r solid evidens bakom det uttalandet, men tyvĂ€rr tycks det inte spela sĂ„ stor roll för evolutionister som hellre accepterar vilken lĂ„ngsökt hypotes som helst sĂ„ lĂ€nge den Ă€r strĂ€ngt materialistisk/naturalistisk.

Krister Ă€r inte frĂ€mmande för att de nyare evolutionĂ€ra hjĂ€lphypoteserna (som Sebastian illustrerat pĂ„ s. 130) kan göra Ă€ven makroevolutionen möjlig. Jag skulle uppmuntra honom att sĂ€tta sig in lite mer i hur dessa fungerar. Även om Krister Ă€r mer fysiker Ă€n biolog sĂ„ lĂ€r han snart inse att de flesta av dem kĂ€nnetecknas av att de förutsĂ€tter existensen av just exakt det som de hade behövt förklara (de handlar t ex om hur det finns system i cellerna som klipper och klistrar i vĂ„ra genom, men förutsĂ€tter ett redan existerande genom med all dess tillhörande rekvisita). SĂ„vida det inte handlar om sjĂ€lvorganisation som Ă€r ren och skĂ€r naturmagi. Jag Ă€r ganska övertygad om att det skulle ta Krister ur den ambivalens som jag anar i hans avslutande text.


Om Sebastians hÄllning
Jag Àr glad att Sebastian redan frÄn början valde att argumentera för evolutionsteorin. Annars hade jag upplevt det naturvetenskapliga meningsutbytet i den hÀr boken som ett ropande i ödemarken.

Att vi kan ha sĂ„ olika syn pĂ„ den evidens som Sebastian Ă„beropar beror pĂ„ att det handlar om att tolka observationer som Ă€r lĂ„ngtifrĂ„n entydiga. Sebastian tar upp jĂ€mförelser av hominidfossil, retrovirus och vissa genetiska skillnader mellan schimpanser och mĂ€nniskor, samt att det som sagt formulerats en stor mĂ€ngd evolutionĂ€ra ”hjĂ€lphypoteser” de senaste Ă„ren.

Innan vi tar itu med de naturvetenskapliga frÄgorna vill jag bara kort kommentera vad Sebastian skriver angÄende organismvÀrldens tillstÄnd före och efter syndafallet. För Sebastian spelar det ingen roll ur biologisk synvinkel eftersom evolutionsteorin krÀver bortselektion och död. DÀrför blir hans slutsats att rovdjursbeteenden, smÀrta, lidande och död Àr helt i linje med Guds ursprungliga avsikt i skapelsen. Men om Gud (i uttrycklig strid med 1 Mos 1:30) skapade predatorer frÄn första början - varför inspirerade Han dÄ profeten att proklamera ett budskap om kommande dagar nÀr typiska sÄdana ska beta tillsammans med boskapsdjur (Jes 11:6-8)? Och vad Àr det dÄ skapelsen sÄ ivrigt lÀngtar efter enligt Rom 8:19-20? Bara i ljuset av en ÄterstÀllning till Guds ursprungliga skapelseordning blir sÄdana bibelord begripliga.
Jag hĂ„ller dĂ€remot med Sebastian om att det som biolog kan vara svĂ„rt att förstĂ„ hur de ekologiska systemen sĂ„g ut och fungerade före syndafallet, men jag finner inte att det Ă€r ett tillrĂ€ckligt skĂ€l att omtolka Guds ord som tydligt sĂ€ger att bĂ„de mĂ€nniskor och djur före floden levde uteslutande vegetariskt. Vi lever i en fallen vĂ€rld, men i kommande dagar ska vi fĂ„ vara med om nĂ„gonting helt nytt: ”Som skriften sĂ€ger: vad ögat inte sett och örat inte hört och mĂ€nniskans hjĂ€rta inte anat, det har Gud berett Ă„t dem som Ă€lskar honom.” (1 Kor 2:9). Vi kan inte förestĂ€lla oss hur det blir dĂ€r. Kanske inte sĂ„ underligt att vi kan ha lite svĂ„rt att förstĂ„ hur vĂ€rlden var före syndafallet.

”Gud kan, med GS resonemang, inte handla i det fördolda, utan enbart sĂ„ att vi kan kĂ€nna igen det:” DĂ€r har Sebastian missförstĂ„tt mig. I mitt svar till Lars (som Sebastian inte lĂ€st) skrev jag ocksĂ„ att ”Gud har agerat genom direkta ’övernaturliga’ ingripanden nĂ€r detta tydligt framgĂ„r av bibeltexten och genom ’naturliga’ skeenden nĂ€r sammanhanget tyder pĂ„ det” . Guds skapelse under de sex första dagarna tillhör utan minsta tvekan den förstnĂ€mnda kategorin.

SĂ„ till naturvetenskapen:

Sebastian Äberopar tre omrÄden till stöd för gemensam hÀrkomst för mÀnniska och andra apliknande varelser: A. Hominidfossil, B. Endogena retrovirus och C. Genetiska skillnader mellan mÀnniska och schimpans. Jag har redan kommenterat det mesta i mitt kritikavsnitt (kap 12), men utrymmet var trÄngt och Sebastian gör en del nya pÄstÄenden i sitt slutkapitel (kap 15) som förtjÀnar att kommenteras. LÄt oss ta dem var för sig:

A. Hominidfossil.
Schimpanser och andra mĂ€nniskoapor och mĂ€nniskor liknar varandra till anatomin. SĂ„ Ă€r det bara. Men varför Ă€r det sĂ„? Sebastian tycks bara övervĂ€ga ett möjligt svar – gemensamt ursprung. Men alternativet till det Ă€r en direkt skapelseakt, och bara genom att jĂ€mföra organismers kranier och benfragment kan vi inte avgöra vilken som Ă€r den sanna berĂ€ttelsen.

Det beror för det första pÄ att olika hominidgruppers anatomiska egenskaper överlappar varandra. Exempelvis finns det, och har funnits, fullvÀrdiga mÀnniskor med mindre kranievolym Àn de största gorilla- och schimpanshannarnas. Eftersom det finns goda skÀl att betrakta australopithecinerna (t ex Lucy) som en utdöd fjÀrde variant av mÀnniskoapor Àr det inte förvÄnande att vissa individer bland dem ocksÄ ligger i det överlappande omrÄdet.

Homo habilis tillhör i och för sig de fossila lÀmningar som överlappar med moderna mÀnniskor, men det Àr ocksÄ vad man kan förvÀnta sig av en samling benfragment som av mÄnga experter betraktas som en mix av olika hominidarter. Ett par citat fÄr illustrera den saken:

”Efter nĂ€stan ett halvt sekel av insamlande av evidens och diskussioner stĂ„r Homo habilis dĂ€r mer ifrĂ„gasatt, mer osĂ€ker Ă€n nĂ„gonsin tidigare 
 Homo habilis förblir mer av en evolutionĂ€r idĂ© Ă€n ett exempel pĂ„ ett anatomiskt faktum som skulle lĂ€nka samman en art med en annan.” [1]


”Homo habilis [Ă€r] en allomfattande ’papperskorgsart’ som man utan betĂ€nkligheter kan slĂ€nga ner vilken blandning av fossil som helst i.” [2]

Var och en torde inse att det inte Àr sÀrskilt svÄrt att skapa ett diagram med kontinuerligt ökande spektrum av kranievolymer nÀr man dels har att göra med överlappande kategorier och dels med blandningar av ben frÄn mÀnniskor och andra hominider.

Men varför stirra sig blind pÄ ett fÄtal extremer frÄn bÄda grupperna? Varför inte i stÀllet ta fasta pÄ det mest uppenbara mönstret. Det framgÄr nÀr vi jÀmför kranievolymerna och konstaterar att mÀnniskor generellt har tvÄ-tre gÄnger sÄ stor kranievolym som mÀnniskoapor och australopitheciner. (1200-1500 cm3 respektive 400-500 cm3)

Kan det egentligen bli mer uppenbart Àn sÄ?

Sebastian glömmer att berÀtta att inte bara australopithecinernas hjÀrna utan Àven deras innerröra hade samma uppbyggnad som hos nutida mÀnniskoapor.[3] Det borde rimligen vara skÀl nog att avvisa idén om deras pÄstÄdda evolutionÀra mellanstÀllning. Jag rekommenderar varmt den intresserade lÀsaren att skaffa boken Contested Bones av Christopher Rupe och John Sanford. Kapitel 7 (s. 113-156) Àr en noggrann och allsidig genomgÄng av historiken och kunskapslÀget nÀr det gÀller Australopithecus afarensis (Lucys slÀkte). HÀr följer författarnas sammanfattande slutsatser av kapitlet:

Slutsatser
De ben som idag rĂ€knas till Australopithecus afarensis innefattar ben som tycks tillhöra apor [ÖA: av rent sprĂ„kliga skĂ€l anvĂ€nder jag i detta utdrag beteckningen apa som ersĂ€ttning för engelskans ape = mĂ€nniskoapa] och andra ben som förefaller mĂ€nskliga. Dessa ben har varit mycket ifrĂ„gasatta alltsedan Afarensis namngavs; en kontrovers som fortgĂ„r intill denna dag. Det finns tydlig evidens för att det handlar om en sĂ„ kallad ”blandad hypodigm” (mer Ă€n en art).

Det finns inget bÀttre sÀtt att skapa en apmÀnniska Àn att kombinera apben med mÀnniskoben. SÄ var det med PiltsownbedrÀgeriet och det tycks ocksÄ kunna appliceras pÄ Afarensis. Som vi ska se i de följande kapitlen verkar Àven Homo habilis och Australopithecus sediba utgöra blandningar av ap- och mÀnniskoben.

De ursprungliga upptĂ€ckarna av de ben som idag betecknas Afarensis hade inga svĂ„righeter med att konstatera att benen var en blandning av apben och mĂ€nniskoben. Denna syn förkastades av Johanson et al., som hĂ€vdade att alla benen tillhörde en enda art – med de mĂ€nniskoliknande benen klassificerade som hanar och de apliknande som honor. Vi hĂ„ller med det flertal paleoexperter i den vetenskapliga litteraturen som deklarerar att Johansons teori om sexuell dimorfism inte Ă€r trovĂ€rdig. I frĂ„ga om detta hĂ„ller mĂ„nga paleoexperter med oss, dĂ€ribland Coppens, [4] , [5] Falk, [6] Hartwig-Scherer, [7] Olsen, [8] , [9] Senut, [10] och Schmid. [11] Det inkluderar Ă€ven Deloison, Ferguson, HĂ€usler, M. Leakey, R. Leakey, Tardieu, Walker och Zihlman.

Sedan dess har tvĂ„ grupper av paleo-experter argumenterat fram och tillbaka om huruvida Afarensis Ă€r mer aplik eller mer mĂ€nniskolik (beroende pĂ„ om de fokuserar pĂ„ apbenen eller de mĂ€nskliga benen). Denna pĂ„gĂ„ende kontrovers skulle genast upphöra om dessa paleo-experter helt enkelt kunde sĂ€lla sig till de ursprungliga upptĂ€ckarnas bedömning – att Afarensis-benen utgör en blandning av ap- och mĂ€nniskoben.

Den omfattande samexistensen av Homo och Australopithecus i Östafrika beskrivs i mer detalj i kapitel 11. SĂ„dan samexistens innebĂ€r en allvarlig utmaning för den populariserade berĂ€ttelsen om hur ”apor” blev mĂ€nniskor. Utanför den paleoantropologiska kretsen har mĂ€nniskor inte fĂ„tt höra hela berĂ€ttelsen om Afarensis. Den stora majoriteten av studenter och allmĂ€nheten har aldrig kunnat ta del av de delade meningarna. LĂ€roböcker och populĂ€rpress förmedlar det vilseledande intrycket att det bara finns ett synsĂ€tt inom paleokretsen, nĂ€mligen den syn som förs fram av Johanson som utmĂ„lar Lucy och hennes slĂ€kte som ”den upprĂ€tta apan” [12] , [13] – en vanemĂ€ssigt tvĂ„bent hominin slĂ€kting med aphuvud och mĂ€nniskoliknande kropp. För att bevara vetenskapens integritet Ă€r det nödvĂ€ndigt att de alternativa synsĂ€tten pĂ„ Afarensis blir kĂ€nda.

Rupe och Sanford, Contested Bones s. 155-156

Den sÀkerhet som Sebastian ger uttryck för i sina formuleringar, inte minst i sitt avslutande kapitel, Àr dÀrför inte berÀttigad. LÀs Genesis temanummer om mÀnniskans ursprung, men Ànnu hellre skaffa Contested Bones och sprid detta till alla du kÀnner!


B. Retrovirus
Sebastian menar att det finns ”tre separata evidenslinjer” som stödjer idĂ©n att mĂ€nniskans arvsmassa till stora delar skulle vara en produkt av forntida virusinfektioner. Det lĂ„ter onekligen övertygande. Men Ă€r det sant?

För det första vill jag göra klart att anledningen till att jag inte bemötte det i min replik i boken var redaktionens snÀva ramar för hur mÄnga tangentnedslag som var tillÄtna. Det handlade om att prioritera. SÄ jag svarar hÀr och nu i stÀllet:

        B1. ERV finns ”hos olika arter” . Är det sĂ„?

Mitt korta svar Ă€r: Ja, det som kallas ERV och som antas vara arvsmassa som utgör rester av virusangrepp finns hos alla dĂ€ggdjur. Men vet vi att det faktiskt Ă€r virusrester? Nej! Det som vittnar mot ett sĂ„dant synsĂ€tt Ă€r bland annat det faktum att de utgör fullt funktionella och dĂ€rtill livsnödvĂ€ndiga avsnitt av vĂ„r arvsmassa. Att virusrester kan integreras med vĂ„r arvsmassa och omvandlas till för organismen centrala funktioner Ă€r och förblir en obevisad evolutionĂ€r hypotes, varken mer eller mindre Ă€n sĂ„. För ett utförligare svar – se Appendix nedan.

        B2. Det finns ”gemensamma mutationer i ERV-sekvenser hos olika arter”. Sebastian skriver att det bör ”finnas ett samband mellan hur nĂ€rbeslĂ€ktade arterna Ă€r och hur lika deras ERV Ă€r. Detta Ă€r i allmĂ€nhet vad man ser.” Är det sĂ„?

Mitt korta svar mÄste inledas med en frÄga: Hur vet Sebastian vilka levande hominider som Àr mest nÀrbeslÀktade? Fossilen ger oss nÀmligen ingen information alls om deras slÀktskap. [14]

VarifrĂ„n fĂ„r vi dĂ„ kunskap om apornas inbördes slĂ€ktskap – det som Sebastian menar att man jĂ€mför ERV-mönstret med? Svar: genom andra genetiska jĂ€mförelser och principen ”ju mer lika desto nĂ€rmare slĂ€ktskap”. Man jĂ€mför alltsĂ„ i praktiken mönstren i ERV-DNA:t med mönstren frĂ„n andra geners DNA. Och som alltid vid genetiska jĂ€mförelser sĂ„ kommer likhetsmönstren att variera beroende pĂ„ vilka gener vi vĂ€ljer att studera. Schimpansen anses oftast vara vĂ„r nĂ€rmaste genetiska slĂ€kting, men ibland blir det orangutangen. [15] Och ibland gorillan. [16]

LĂ„t oss stanna upp ett ögonblick – Ă€r det inte helt sjĂ€lvklart att det mĂ„ste finnas nĂ„got djur som Ă€r mest likt oss genetiskt?! Är det speciellt uppseendevĂ€ckande att detta djur liknar oss i flera genetiska avseenden Ă€n ett enda? Och Ă€r det sĂ€rskilt förvĂ„nande att detta djur rĂ„kar vara en mĂ€nniskoapa som schimpansen alldeles oberoende av om vi Ă€r skapade eller utvecklade? Vem hade gissat pĂ„ en slemsvamp? Troligen hade en normalbegĂ„vad treĂ„ring gissat rĂ€tt i frĂ„ga om detta. Som jag försökt förklara i boken – genetiska likhetsmönster mellan oss och en godtycklig apa bevisar ingenting – de Ă€r lika förvĂ€ntade av kreationister som av evolutionister. Och treĂ„ringar. Mönstren i ERV utgör inget undantag hĂ€rvidlag. (Den som vill ta del av en mer ingĂ„ende beskrivning av frĂ„gan om ERV hĂ€nvisas till appendix lĂ€ngst ner i detta dokument).

        B3. ”Diversifiering av de tvĂ„ flankerande LTR-sekvenserna”
Jag inser att detta Ă€r total rappakalja för dig som inte Ă€r bevandrad i molekylĂ€rbiologin, det vill sĂ€ga sannolikt 99% av er som lĂ€ser det hĂ€r. Sebastian anger ingen kĂ€lla till det hĂ€r argumentet, sĂ„ jag har ingen möjlighet att detaljstudera det för tillfĂ€llet. Det jag dĂ€remot direkt kan konstatera Ă€r parallellen med föregĂ„ende argument – om LTR-sekvenserna ska utgöra en ”evidenslinje” för nĂ„got, sĂ„ mĂ„ste det finnas nĂ„gonting att relatera deras mönster till. Och det finns som sagt inget oberoende mönster i form av ett apslĂ€kttrĂ€d att ta till bortsett frĂ„n genetikens eget, men det blir ju i det hĂ€r sammanhanget som att vidimera sitt eget CV.

Bibeltroende molekylÀrbiologer arbetar med konceptet VIGE (Variations-Inducerande Genetiska Element) [17] . Deras modell bygger pÄ att Gud vid skapelsen försÄg grundarterna av organismer med dessa genetiska element med syftet att pÄskynda och förstÀrka variation och anpassning till nya miljöer. De har sedan dess ansamlats i genomen och ibland degenererat och förlorat funktion (liksom skapelsen i stort alltsedan syndafallet). Det finns evidens för att LTR-sekvenser bidrar till underartsbildning hos diverse sÀdesslag men dÀremot inte för att de kan skapa mÀnniskor av apliknande varelser. Det finns med andra ord andra synsÀtt Àn det Sebastian förordar (att det Àr virus som byggt oss - mÄ sÄ vara med Guds försyn) som i stÀllet harmonierar med ett bibliskt skapelseperspektiv.

”GS tĂ€nker sig en annan modell
” (att ERV ursprungligen Ă€r DNA pĂ„ rymmen). HĂ€rlĂ„ter det som om jag skulle ha suttit pĂ„ min kammare och hittat pĂ„ en alldeles egen modell, vilket naturligtvis inte Ă€r fallet – det Ă€r det duktiga molekylĂ€rbiologer som gjort, och vem som helst kan googla sig fram till att det jag skrev Ă€r helt i linje med modern vetenskap. Sebastian fĂ„r gĂ€rna förklara för mig och lĂ€sarna hur han sjĂ€lv tror att virusen uppstod. Argumentet att ERV-sekvenserna har annan genetisk ”touch” Ă€n andra delar av genomet och dĂ€rmed skulle visa att de skulle vara av nĂ„gon sorts frĂ€mmande ursprung Ă€r och förblir dĂ€rför pĂ„ sin höjd en hypotes bland andra, men definitivt inget argument mot vad jag föreslog.

C. Det tredje stödet för gemensamt ursprung: De genetiska skillnaderna mellan mÀnniskor och schimpanser.
Sebastian skriver: ”Om GS förklaring ska fungera sĂ„ mĂ„ste arvsmassorna ha varit likadana frĂ„n början och sedan skilt sig Ă„t med mutationer – vilket Ă€r fallet om arterna har ett gemensamt ursprung men inte om de skapades separat och alltid har sett ut ungefĂ€r som idag.”

Sebastian har helt rĂ€tt i detta. Men han glömmer att det inte Ă€r apors och mĂ€nniskors arvsmassor i dess helhet som behöver ha varit lika, bara de gener man jĂ€mför. Nu rĂ„kar det vara pĂ„ det viset att vĂ„ra proteinkodande gener Ă€r nĂ€stintill identiska med de hos möss, och knappast mindre med schimpansers. Skillnaden mellan schimpanser och mĂ€nniskor ligger alltsĂ„ inte i recepten för vĂ„ra respektive kroppars byggstenar, utan i den övriga arvsmassan (och Ă€ven utanför den). Betraktar vi de processer som verkat pĂ„ de proteinkodande generna sĂ„ Ă€r de sĂ„vitt vi vet slumpartade och likartade för bĂ„de schimpanser och mĂ€nniskor alltsedan syndafallet, vilket diagrammet mycket riktigt illustrerar. SĂ„ – ja Sebastian – de proteinkodande generna var verkligen snarlika redan frĂ„n början och har alltid sett ut ungefĂ€r som idag bĂ„de hos schimpanser och mĂ€nniskor, precis som du skriver. Tack för ditt erkĂ€nnande att min förklaring hĂ„ller mĂ„ttet!


Om Lars hÄllning

Jag har svĂ„rt att kommentera det Lars skriver. Jag kan hĂ„lla med honom om att jag inte Ă€r exegetiker, men det gör jag Ă„ andra sidan inte ansprĂ„k pĂ„ att vara heller. Min enkla exeges gĂ„r ut pĂ„ att lĂ„ta bibeltext förklara bibeltext, vilket varit en framgĂ„ngsrik metod under historien: "Summan av ditt ord Ă€r sanning" (Ps 119:160). Jag har heller inte studerat textgenrer. Jag har ”bara” lĂ€st Bibeln i stort sett dagligen i ett halvt sekel och dĂ€rtill mycket bibelkommentarer. NĂ€r jag var nykristen sov jag bokstavligen med Bibeln under huvudkudden och idag ligger den överst i min bokhylla. Inget annat fĂ„r ligga pĂ„ eller över den, inte ens mina lĂ€sglasögon. För varför skulle mina ”glasögon” (i överförd bemĂ€rkelse) vara överordnade Guds eget Ord? Varför skulle mĂ€nniskors tankar aktas högre Ă€n det?

Precis som Sebastian blandar Lars ihop Guds skapelseakt med hans upprÀtthÄllande av skapelsen och makt över den genom sin obegrÀnsade logistiska förmÄga. Gud fullbordade pÄ den sjÀtte dagen det verk Han skapat. Det Àr för mig ett betydelsefullt ord. För Sebastian och Lars betyder det sÄvitt jag förstÄr ingenting.

Lars tycker att jag sĂ€ger emot mig sjĂ€lv nĂ€r jag skriver att om evidenslĂ€get inte motsagt evolutionen sĂ„ hade Ă€ven jag varit teistisk evolutionist. Inte alls. Det jag sĂ€ger Ă€r att det Ă€r sanningen om verkligheten som betyder nĂ„gonting. Om nutida och fossila livsformer hade uppvisat ett kontinuum av mellanformer, om mutationer visat sig kunna leda till helt nya egenskaper – dĂ„, men bara dĂ„, hade jag stĂ€llts inför trovĂ€rdighetsdilemmat: att Bibeln sĂ€ger mig en sak och mina biologögon nĂ„gonting annat. Jag skulle dĂ„ ha varit en teistisk evolutionist precis som Sebastian och Lars, jag hade tvingats offra min bibelsyn, jag hade tvingats anpass min mĂ€nniskosyn och gudsbild för sanningens skull. Jag hade inte haft nĂ„got val.

Men tack och lov – det valet Ă€r inte aktuellt. Det finns ingen som helst anledning. Det Ă€r ingenting annat Ă€n just sanningen om verkligheten som fĂ„r mig att avvisa evolutionsidĂ©n, eftersom denna varken har stöd i naturen eller i Skriften!

Jag ser fram mot att fĂ„ sitta ner bland lejon, leoparder, lamm, killingar, kor och björnar och mina tre medbröder en dag och resonera. Jag lovar hĂ€rmed pĂ„ heder och samvete att inte slĂ€ppa de dĂ€r orden över mina lĂ€ppar: ”Vad var det jag sa” ;)


Appendix: mer detaljerad redogörelse för ERV och andra "mobila element"

Tillbaka till huvudartikeln


A. Horisontell genöverföring – snĂ„rskog i stĂ€llet för trĂ€d

MĂ„nga evolutionsbiologer hoppas att nyare hypoteser, dĂ€ribland sĂ„ kallad ”horisontell genöverföring”, kan bidra till att komma kompensera för nydarwinismens tillkortakommanden nĂ€r det gĂ€ller att forma den levande vĂ€rlden. Med horisontell genöverföring menas att gener kan överföras mellan individer inom en art eller rentav mellan individer som tillhör olika arter. Charles Darwin tĂ€nkte sig ett enkelt utvecklingstrĂ€d med sin rot i en urcell och vars avkomlingar under miljarder Ă„r lĂ„ngsamt förĂ€ndrats och grenat ut sig till ett trĂ€d med ett antal huvudgrenar ”riken”, och med allt tunnare grenar i form av fyla, klasser, ordningar, familjer, slĂ€kten och till sist enskilda arter. I stĂ€llet, menar idag mĂ„nga evolutionsbiologer, har de olika grenarna under evolutionen bytt genetiskt material sinsemellan sĂ„ att ”trĂ€det” snarare Ă€r ett virrvarr av grenar som vĂ€xer in i varandra och bildar ett nĂ€tverk av alltmer komplexa organismer.

Den hÀr förÀndrade synen pÄ den levande vÀrlden som ett snÄrigt virrvarr av sammanvuxna grenar i stÀllet för ett överskÄdligt trÀd Àr i praktiken ett tydligt tecken pÄ den kris som darwinismen idag befinner sig i. Evidensen frÄn framför allt molekylÀrbiologin har tvingat evolutionister att anpassa sin teori, men deras bundenhet till det naturalistiska paradigmet tillÄter dem inte att se nÄgot alternativ till evolution frÄn mikrob till mÀnniska. Annars hade de insett att evidensen pekar med hela handen mot en intelligent Design av livsformerna.

B. Endogena retrovirus - ERV
Sebastian hĂ„ller med de evolutionister som accepterat ”snĂ„rskogsvarianten” av evolutionen. Den gĂ„r ut pĂ„ att sĂ„ kallade retrovirus (HIV Ă€r ett nutida exempel) infekterat levande organismer under miljontals Ă„r. Detta slag av virus har nĂ€mligen förmĂ„gan att ”bygga in” sin arvsmassa i vĂ€rdorganismens egna celler genom en finurlig sorts ”naturlig genteknik” och omvandlas dĂ„ till sĂ„ kallade endogena retrovirus (ERV) . Alla dĂ€ggdjur har en eller (som i mĂ€nniskans fall) tvĂ„ ERV:er som Ă€r mycket lika retrovirusgener och som har en central roll för att livmodern ska utveckla en placenta (moderkaka). Generna möjliggör utvecklingen av ett embryo genom att reglera andra gener som behövs för placentans utveckling, och Ă€ven genom att dĂ€mpa placentans immunförsvar. Eftersom en dĂ€ggdjursunge alltid genetiskt sett Ă€r en unik individ (alltsĂ„ inte en del av moderns kropp, vilket man ibland brukar höra i vissa sammanhang) mĂ„ste placentan nĂ€mligen jĂ€mfört med moderns övriga kropp ha en försvagad immunreaktion för att inte stöta bort ungen/barnet.

Eftersom just en sÄdan hÀr immunförsvagande effekt Àr nÄgot som kÀnnetecknar mÄnga retrovirus har evolutionister dragit slutsatsen att utvecklingen frÄn krÀldjur till dÀggdjur möjliggjorts av en eller flera virusinfektioner för miljontals Är sedan under dÀggdjurens förmodade evolution.


C. Evolutionismens – och dĂ€rmed Sebastians – evolutionĂ€ra perspektiv
UngefĂ€r hĂ€lften av mĂ€nniskans arvsmassa utgörs av korta gener som vid första anblicken tycks meningslösa eftersom de upprepas om och om igen – sĂ„ kallade SINE förekommer till exempel i upp till en miljon kopior! En del av dessa tillhör kategorin transposoner, som tycks ”hoppa” omkring i arvsmassan genom att klippa ut sig och klistra in sig pĂ„ nya stĂ€llen. Evolutionister influerade av Richard Dawkins bok ”Den sjĂ€lviska genen” har varit snabba att konstatera att detta Ă€r egotrippat ”skrĂ€p-DNA” som bara har till syfte att hĂ€nsynslöst kopiera sig sjĂ€lva - en liten glimt av hur naturalister av hĂ€vd vĂ€ljer att tolka den levande vĂ€rlden.

8% av vÄr arvsmassa, eller 300 000 gener, anses vara ERV, alltsÄ förmodade rester av gamla retrovirus, som ocksÄ de rÀknas in bland de hoppande transposonerna. Det Àr ett kolossalt antal jÀmfört med hur mÄnga gener vi har som kodar för de proteiner som bygger upp vÄra kroppar, det antalet uppskattar man idag understiger 20 000.

Evolutionister menar alltsĂ„ att de flesta av de hĂ€r generna som inte kodar för proteiner Ă€r överblivet avfall frĂ„n evolutionen och att vissa av dem införlivats med vĂ„r arvsmassa genom retrovirus och med tiden fĂ„tt viktiga, ibland livsavgörande funktioner som att kunna föda barn. VĂ„ra förfĂ€der/urmödrar antas ha utsatts för virusangrepp vars arvsmassa införlivades i deras könsceller och dĂ€rför nedĂ€rvdes till alla efterkommande varelser. UtifrĂ„n detta antagande har man skapat slĂ€kttrĂ€d som t ex visar att mĂ€nniskan Ă€r nĂ€rmare slĂ€kt med schimpanser Ă€n gorillor. Men det beror förstĂ„s helt pĂ„ vilken ERV man tittar pĂ„ – mĂ€nniskor och orangutanger har en exakt likadan ERV pĂ„ exakt samma stĂ€lle i arvsmassan, vilket schimpanserna inte har. Den hĂ€r sortens motsĂ€gelser vittnar emot den evolutionĂ€ra berĂ€ttelsen om schimpanserna som vĂ„r nĂ€rmaste slĂ€kting.

Men varför skulle inte en sÄ kolossal mÀngd funktionslösa gener vÀljas bort av det naturliga urvalet? Det faktum att de existerar och till rÄga pÄ allt delas av en stor mÀngd organismer utgör tvÀrt om en stark indikation pÄ att de Àr funktionella, Àven om vi idag inte lÀrt kÀnna deras funktion. Och vissa av dem kan givetvis ha gÄtt miste om sin funktion, vilket generellt sett Àr ett mycket vanligt fenomen inom genetiken.


D. Ett bibliskt alternativ
Trots stora landvinningar inom molekylĂ€rbiologi och genetik de senaste decennierna Ă€r vĂ„r förstĂ„else för cellernas informationssystem fortfarande i sin linda. Det enda vi kan sĂ€ga med sĂ€kerhet Ă€r att evolutionismens förestĂ€llning om att 98-99% av vĂ„r arvsmassa utgörs av meningslöst skrĂ€p Ă€r en effektivt motbevisad hypotes, helt i enlighet med vad vi skapelsetroende har hĂ€vdat under ett halvt sekel. Det Ă€r och har varit en smĂ€rtsam lĂ€xa för vĂ„ra debattmotstĂ„ndare som haft ”skrĂ€p-DNA” som sitt huvudargument under lĂ„nga tider. Eller rĂ€ttare sagt borde ha varit det, för de flesta ser sig inte om i backspegeln. Redan för 15 - 20 Ă„r sedan hade författaren den debatten med uppsalaprofessor Dan Larhammar och pĂ„talade att det inte alls handlade om skrĂ€p, utan om DNA med Ă€nnu okĂ€nd funktion. Som skapelsetroende förvĂ€ntade vi oss redan dĂ„ att framtida forskning skulle visa pĂ„ dolda funktioner hos det icke-proteinkodande DNA:t. Och det Ă€r dĂ€r vi befinner oss idag, inte minst tack vare det sĂ„ kallade ENCODE-projektet som visar att nĂ€stan all vĂ„r arvsmassa signalerar olika slag av funktioner!

NĂ€r det gĂ€ller de nyare evolutionistiska teorierna om ”horisontell genöverföring” med retrovirus sĂ„ finns det lĂ„ngt mer att sĂ€ga Ă€n vad som fĂ„r plats i den hĂ€r artikeln, men nĂ„gra viktiga kommentarer Ă€r pĂ„ sin plats utifrĂ„n ett design-/skapelseperspektiv:

•     För det första Ă€r det en illusion att evolutionen skulle kunna bygga en organismvĂ€rld genom att skyffla gener fram och tillbaka. Det evolutionsteorin först och frĂ€mst behöver förklara Ă€r inte hur gener och anlag flyttas, utan hur de uppstĂ„r i första rummet.

•     För det andra vet vi alla – inte minst i dessa tider – att virusangrepp Ă€r nĂ„gonting vi försöker skydda oss ifrĂ„n, precis som vi försöker undvika att utsĂ€ttas för mutationer och för inavel (selektion), liksom att tiden bryter ner allt vi skapar och vĂ„ra egna kroppar. Det bör stĂ€mma till eftertanke att just dessa nedbrytande mekanismer – mot all praktisk erfarenhet – upphöjts till skapande faktorer i det evolutionĂ€ra perspektivet. Det rĂ€cker inte att ett Ă€gglĂ€ggande krĂ€ldjur plötsligt fĂ„r en funktionell placenta. Dessutom behöver det bröstkörtlar med nĂ€ring för den nyfödde och alla de instinkter som hör ihop med diande/amning. Att tro att en bit virus-DNA kan stoppas in i ett krĂ€ldjurs arvsmassa och efter en tid befinnas djupt integrerat i ett avancerat samspel med andra delar av arvsmassan (ett sĂ„ kallat genregulatoriskt nĂ€tverk) mĂ„ vara en hypotes, men trovĂ€rdig blir den inte förrĂ€n det kan visas vara möjligt. Först nĂ€r en sĂ„dan integration Ă€r en verklighet och funktionell uppstĂ„r en selektiv fördel; Ă€nda fram till dess Ă€r den nĂ„gonting som bara Ă€r till nackdel för organismen. Förutom att aktivera gener som möjliggör för livmodern att svara pĂ„ hormoner och bilda placentan har man idag dokumenterat en rad andra funktioner hos ERV, och antalet vĂ€xer dag för dag. NĂ„gra exempel:

        •     Bidrar till omkombinationer av gener och till och med av hela kromosomer, vilket bidrar till ökad variation och möjliggör snabb artbildning, mer eller mindre frikopplat frĂ„n mutationer och naturligt urval

        •     Bidrar till kontrollen av hjĂ€rnans utveckling under embryonalutvecklingen

        •     Styr bildandet av olika vĂ€vnadstyper i det vĂ€xande embryot

        •     Reglerar en stor andel (20%) av mĂ€nniskocellers proteintillverkning

        •     Medverkar vid reparationen av trasigt DNA (cellernas livsnödvĂ€ndiga ”korrekturlĂ€sningssystem”)

        •     UpprĂ€tthĂ„ller psykisk hĂ€lsa

        •     Bidrar till medfödd immunitet mot – tro det eller ej – virusangrepp!

Det finns ingen som helst evidens för att retrovirus skulle kunna bygga in sig i arvsmassan hos en komplex organism som ett dÀggdjur och anta sÄdana centrala och mÄnga gÄnger livsnödvÀndiga funktioner i vÀrdorganismen som nÀmnts ovan. Bevisbördan vilar helt och hÄllet pÄ de evolutionister som föresprÄkar en sÄdan hypotes. NÀr Sebastian tar den saken för given lÀmnar han i praktiken evidensen lÄngt bakom sig och trÀder in pÄ spekulationens domÀner. Steget Àr lÄngt mellan att bidra till en ökad variation i en population till de revolutionerande förvandlingar som ERV tillskrivs av trosvissa evolutionister, Sebastian inkluderad.

•     För det tredje, som redan nĂ€mnts, var det inte mĂ„nga Ă„r sedan ERV liksom andra sĂ„ kallade transposoner (”hoppande gener”) betraktades som evolutionĂ€rt ”skrĂ€p” av evolutionister. Dagens forskning visar i allt ökande grad att de hoppande generna har en mycket central roll nĂ€r ett Ă€gg utvecklas till en ny individ. Vi har att göra med nĂ„gonting sĂ„ fantastiskt som ett dynamiskt genetiskt program som under embryots utveckling stĂ€ndigt programmerar om sig sjĂ€lvt tack vare en noga orkestrerad dans av de smĂ„ DNA-bitarna som aktiverar och stĂ€nger av olika gener beroende pĂ„ var de placerar sig!!! Detta Ă€r fjĂ€rran frĂ„n evolutionisternas förestĂ€llningar om förmodade sjĂ€lviska gener.

•     För det fjĂ€rde: Om design-/skapelsehypotesen stĂ€mmer innebĂ€r det att nya följdhypoteser kan formuleras. Anledningen till att mĂ„nga primater har samma eller liknande ERV i exakt samma positioner i arvsmassan beror dĂ„ inte pĂ„ gemensam hĂ€rstamning utan pĂ„ gemensam funktion – primaters anatomi har sĂ„ mycket gemensamt att det Ă€r fullt rimligt att de regleras med hjĂ€lp av snarlika ERV. Dagens sjukdomsalstrande retrovirus skulle dĂ„ kunna pĂ„minna om arvsmassans ERV inte för att de integrerats i arvsmassan utan dĂ€rför att de Ă€r degenererat genetiskt material pĂ„ rymmen – alltsĂ„ raka motsatsen till evolutionisternas hypotes. Men det finns ocksĂ„ andra möjligheter i ett designperspektiv – kanske skapade Gud virus med syftet att viktiga gener skulle kunna spridas inom organismvĂ€rlden? Alla centrala funktioner dĂ€ggdjurs ERV pekar mot att de skapades av Gud med de vitala funktioner de fortfarande har i sin arvsmassa, för att bidra till den genetiska mĂ„ngfalden och bidra till en snabb artbildning bĂ„de efter skapelsen och efter syndafloden (det finns gener som motsvarar ERV hos andra livsformer).

Om vi till slut vÀnder blicken mot framtiden kan vi som skapelsetroende göra nÄgra testbara förutsÀgelser utifrÄn vÄr hypotes att transposoner, inklusive ERV, ursprungligen skapades av Gud som en variationsskapande mekanism hos dÀggdjur. MolekylÀrbiologen Pieter Borger tar upp nÄgra sÄdana förvÀntningar i sin artikelserie Design of Life:[18]

•     Vi förvĂ€ntar oss att forskare kommer att hitta mĂ„nga fler exempel pĂ„ komplexa samspel mellan ERV-gener och vĂ€rdorganismernas arvsmassa.

•     Vi förvĂ€ntar oss ocksĂ„ att hitta fler kopplingar mellan ERV och korrekturlĂ€sningen av cellernas DNA. Det skulle utgöra evidens mot att ERV skulle vara gamla ”sjĂ€lviska gener” med enda mĂ„l att kopiera sig sjĂ€lva.

•     Vi förvĂ€ntar oss att hitta defekta ERV som Ă€r lĂ€tta att Ă„terge fördelaktiga funktioner (eftersom de skadats av enstaka punktmutationer sedan syndafallet).

•     Vi förvĂ€ntar oss att Gud skapade retrovirus för konstruktivt syfte och att kunna upptĂ€cka sĂ„dana exempel.

AlltsÄ: Det vi behöver Àr inga spekulationer om hur virus och annat flyttat runt gener bland jordens organismer och skapar mÄngfald, utan evidens för hur nya gener för helt nya egenskaper och strukturer uppkommit frÄn första början. LÄt oss börja med att skaffa oss en kortlek innan vi börjar spela.Fotnoter

[1]  Reader J., Missing Links, Oxford University Press, New York, s. 332, 2011.         [Tillbaka till texten]

[2]  Tattersall I. och Schwartz J. Extinct Humans, Westview Press, New York, s. 111, 2001.         [Tillbaka till texten]

[3]  https://www.nature.com/articles/369645a0.         [Tillbaka till texten]

[4]  Coppens Y., Le cerveau des hommes fossils. Comptes Rendues de l’Academie des Sciences. Paris: SupplĂ©ment Ă  la vie acadĂ©mique 3-24, 1981.         [Tillbaka till texten]

[5]  Coppens Y., Systematics, phylogeny, environment and culture of the Australopithecines, hypothesis and synthesis, Bulletin et MĂ©moires de la SociĂ©tĂ© d’Anthropologie de Paris 13:273-284, 1983.         [Tillbaka till texten]

[6]  Falk D., Evolution of cranial blood drainage in hominids: enlarged occipital/marginal sinuses and emissary foramina, Am J Phys Anthropol 70:311-324, 1986.         [Tillbaka till texten]

[7]  Hartwig-Scherer S., Body weight prediction in early fossil hominids towards a Taxon-“independent” approach, Am J Phys Anthropol 92:17-36, 1993.         [Tillbaka till texten]

[8]  Olson T.R., Basicranial morphology of the extant hominoids and Pliocene hominoids: the new material from the Hadar Formation, Ethiopia, and it’s significance in early human evolution and taxonomy. I C.B. Stringer (red.) Aspects of human evolution, s. 99-128. London: Taylor and Francis, 1981.         [Tillbaka till texten]

[9]  Olson T.R., Cranial morphology and systematics of the Hadar formation hominids and “Australopithecus” africanus., I. E. Delson (red.) Ancestors: The Hard Evidence, s 102-119. New York: Alan R. Liss, Inc. (1985).         [Tillbaka till texten]

[10]  Senut B. och Tardieu C., Functional aspects of Plio-Pleistocene hominoid limb bones: Implications for taxonomy and phylogeny, I.E. Delson (red.), Ancestors: The Hard Evidence, s. 193-201. New York: Alan R. Liss, Inc. (1985).         [Tillbaka till texten]

[11]  Schmid P., Eine Rekonstruktion des Skelettes von A.L.288-1 (Hadar) und deren Konsequenzen, Folia Primatologica 40:283-306, 1983.         [Tillbaka till texten]

[12]  Johanson D. och Johanson L., Ancestors: In Search of Human Origins, Villard Books New York s. 50-51, 1994.         [Tillbaka till texten]

[13]  PBS, Your Inner Monkey, PBS video publicerad 20140422, citat av Neal Shubin, http://pbs.org/video/2365206925/.         [Tillbaka till texten]

[14]  Förklaringen Ă€r enkel: Ingen blir vare sig rik eller berömd pĂ„ att hitta en ”utvecklingslĂ€nk” i orangutangens slĂ€kttavla – dĂ€rför finns det galet mycket mer tillgĂ€ngliga anslag till forskning om mĂ€nniskans evolution Ă€n den om apors.         [Tillbaka till texten]

[15]  Grehan, J. and Schwartz, J., Evolution of the second orangutan: phylogeny and biogeography of hominid origins, Journal of Biogeography 36(10):1823–1844, 2009.         [Tillbaka till texten]

[16]  https://creation.com/are-pseudogenes-shared-mistakes-between-primate-genomes.         [Tillbaka till texten]

[17]  Se t ex The “VIGE-first hypothesis”—how easy it is to swap cause and effect pĂ„ https://creation.com/images/pdfs/tj/j27_3/j27_3_105-112.pdf .         [Tillbaka till texten]

[18]  Del 1: pĂ„ https://www.researchgate.net/publication/330737568_Design_of_life_-_part_1_Genetic_Redundancy
          Del 2: https://www.researchgate.net/publication/330737633_The_design_of_Life_-_Part_2_Baranomes
          Del 3: https://evoinfo.org/papers/auxilary/borger3.pdf
          Del 4: https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.627.114&rep=rep1&type=pdf .                                                           [Tillbaka till texten]

Fredagen 8 januari 2021

[LÀnk till nÀsta inlÀgg (15 jan)]


Idag har jag lÀst boken sjÀlv, det vill sÀga de kapitel som jag inte hade möjlighet att ta del av under sjÀlva skrivprocessen.

Det som förvĂ„nade mig mest var att Krister Renard sĂ€ger sig inte vara frĂ€mmande för ett evolutionĂ€rt ursprung för livet pĂ„ jorden. Krister Ă€r ju placerad i ”facket” gammaljordkreationist, men skriver i sin slutkommentar:

”Jag förkastar neodarwinismen 
 men jag kan tĂ€nka mig en evolution styrd av andra eller ytterligare mekanismer. SĂ„ jag förkastar inte evolutionen som sĂ„dan. Bara en viss explicit modell av den.” (s. 106)

DÀrmed gör han Sebastian och Lars sÀllskap i den teistisk-evolutionistiska fÄllan, och simsalabim. blev det tre evolutionister mot mig som ensam kreationist och evolutionskritiker. Slutsats: Teistisk evolutionism vinner med tre - ett. Om det nu vore antalen som avgjorde den saken. Men som de flesta förhoppningsvis inser Àr det inte riktigt sÄ det funkar.

Min förhoppning var att boken skulle klargöra den enligt mig helt avgörande frĂ„gan – den om evidensen stöder idĂ©n om en storskalig evolution (makroevolution) eller inte. För om sĂ„ inte Ă€r fallet, vad har vi dĂ„ för skĂ€l att lĂ€sa in Ă„rmiljarder mellan raderna som berövar hela första delen av Bibeln dess historiska relevans?

Sebastian ska ha en eloge; han var den ende som Ätminstone berörde evidensfrÄgan. Lars ansÄg den irrelevant och Krister nöjde sig med att konstatera att klassisk darwinism (neodarwinism) Àr otillrÀcklig för att förklara evolutionen i dess vidare bemÀrkelse (makroevolution). Vilket i och för sig Àr sant, men inte heller nÄgon nyhet.

Det lĂ€saren dock bör notera Ă€r emellertid att ingen av mina diskussionsbröder antog utmaningen att presentera lĂ€sarna nĂ„got enda exempel pĂ„ en konstruktiv mutation. Ingen av dem bemötte mitt argument om det naturliga urvalets oförmĂ„ga att vare sig skapa nĂ„gonting pĂ„ egen hand eller ens eliminera alla skadliga mutationer som stĂ€ndigt uppstĂ„r. Och ingen av dem valde att bemöta min kritik av den del av livets mönster som gĂ„r stick i stĂ€v med vad vi skulle förvĂ€nta oss av en evolution (sĂ„ kallade homoplasier – se s. 20-23).

Det betyder att de frÀmsta skÀlen till att jag som biolog Àr evolutionskritiker förbigÄs med kompakt tystnad, Àven frÄn Sebastians sida. Det han vÀljer att lyfta fram Àr i stÀllet den evolutionÀra tolkningen av vissa delar av livets mönster (se nedan). Men detta handlar om mönster som Àr fullt möjligt att harmoniera Àven med ett design-/skapelseperspektiv.

Vad ska man dra för slutsats av det hĂ€r? Uppenbarligen att det tycks kvitta om evidensen visar att mutationer bryter ner levande varelsers arvsmassor dĂ€rför att Gud Ă€ndĂ„ valde att anvĂ€nda sig av denna destruktiva mekanism nĂ€r han skapade. Att det kvittar om selektion utarmar levande varelser – det var Ă€ndĂ„ sĂ„ han skapade oss genom Ă„rmiljoner genom den bĂ€st anpassades triumf över de sĂ€mre lottade. Och att det kvittar om livets mönster vittnar om direkta skapelseakter av levande varelsers genetiska programvaror – det var trots detta hans metod att skapa genom lĂ„ngsam trial-and-error under Ă„rmiljoner. Men min hypotes Ă€r att om man av nĂ„gon anledning – vetenskapliga, kĂ€nslomĂ€ssiga eller filosofiska – vĂ€ljer att förkasta det bibliska vittnesbördet om en ung vĂ€rld sĂ„ slinker ett evolutionĂ€rt tĂ€nkande gĂ€rna med pĂ„ köpet. Kanske frestas man att tĂ€nka som mĂ„nga gör, att om livets spontana ursprung och den biologiska evolutionen Ă€r omöjliga pĂ„ kort tid sĂ„ gör Ă„rmiljonerna det möjligt. Man tillskriver de lĂ„nga tidsrymderna skapande krafter.


[Till överst på sidan]