Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Maj 2017

Har du läst en riktigt bra bok någon gång?
En god bok glömmer man av att man läser, språket är vackert och välformulerat, dess nyanser väl avvägda efter handlingen, man liksom bara lever med, blir som uppslukad och vaknar som ur en behaglig dröm när telefonen ringer eller sista sidan är slut.

Har du varit med om ett riktigt bra arrangemang någon gång?
Det är en god stämning, informationen är klar och koncentrerad, rasterna är lagom långa, personalen finns hela tiden till hands när det behövs, lokalerna är ändamålsenliga, det är inga långa köer till mat eller toaletter, det är kvalitet på vad som sägs, spelas eller sjungs, man hör inget gnäll någonstans, allt flyter liksom bara på.

Har du åkt i en riktigt ny, fin bil någon gång?
Man sitter bekvämt, motorn går tyst, servon i styrning, bromsar och automatlåda arbetar omärkligt men effektivt, inredningen är estetiskt tilltalande, reglagen är rena och självklara i sin design, symbolerna är entydiga, klimatanläggningen är tyst men effektiv, det doftar fräscht.

De här exemplen har någonting gemensamt.

De är alla resultatet av ett omfattande förberedelsearbete och minutiös planering där ord vägts på guldvåg, långa att-göra-listor skapats, gåtts igenom, kompletterats, justerats och bockats av, och där team av erfarna och kompetenta människor tillsammans förädlat varandras kreativa idéer och gett varandra konstruktiv kritik. Tillsammans med formgivare och ekonomer har man till slut hittat de optimala kompromisserna mellan olika motstridiga önskemål så att till slut alla kan luta sig tillbaka i sina kontorsstolar och nöjt utbrista "Det här blev till slut riktigt, riktigt bra!"

Men allt det där ligger liksom under ytan, och märks inte när man väl är där. Den oinvigde skulle kunna tänka att "det där kan ju inte vara så märkvärdigt" – det är väl bara att sätta sig ner en kväll på måfå och börja med sidan ett och skriva en kioskvältare, fylla Globen för ett spännande event eller gå ner i verkstan och snickra till en hemmagjord Volvo S90.

Vi vet alla att det inte är så det fungerar. Skenet bedrar. Fråga författaren och du kommer att få höra vilket hårt arbete som döljer sig mellan de där till synes lättflytande raderna. Det sägs att författaren James Joyce en gång berättade för en god vän att han skrivit sju (7) ord under en arbetsdag. "Det var ju mycket för att vara dig", kommenterade vännen. – "Ja, men jag vet inte vilken ordning de ska stå i", ska Joyce ha svarat.

Att allting fungerar friktionsfritt är självaste adelsmärket på sådant som bygger på noggranna förberedelser och intelligent planering. Det är nu 15 år sedan den nu Sverigeaktuelle Bristol-professorn Stuart Burgess skrev sin lysande bok "Hallmarks of Design" med underrubriken "Evidence of purposeful design and beauty in nature". Missa inte att lyssna till honom vid föreningen Genesis’ årskonferens i Stenungsund i september. Hans bok finns att köpa t ex på Adlibris här. Tyvärr har ingen haft tid att översätta den till svenska. Det är synd. Kanske är det något för dig som läser detta?!

Hela skapelsen präglas nämligen av precis de kännetecken som de jag inledde med. Kroppen bara funkar och självläker, i ägg och ur frön och sporer monteras nya generationer av levande varelser, vårblommorna prunkar med sin mångfald av form och färg och dofter och insekterna överglänser varandra när det gäller finurliga designlösningar och beteenden. Och då har vi inte ens nämnt all fågelsång och allt annat underbart. Levande organismer är genialt "epigenetiskt" förprogrammerade till att anpassa sig till skiftande livsmiljöer. Under ytan öppnar sig en närmast oändligt organiserad komplexitet som möjliggör livets alla funktioner och samspel och optimala designkompromisser.

Det står skrivet att Gud vilade på den sjunde dagen och konstaterade att det Han skapat var "mycket gott" (fast det står ingenting om nån kontorsstol…) Vi är många som håller med Honom om det, trots att världen blivit skrämmande trasig sedan dess.

Men fortfarande är det alltför många som inte inser att en fantastisk skapelse förutsätter en fantastisk Skapare. Man har i stället valt att acceptera och nära tankevanan att tillskriva allt detta fantastiska en slumpmässig, opersonlig process utan underliggande mål och mening som går under namnet "evolution". Mutationer, selektion och tid, tid, tid. Ingenting utöver det. Den på-måfå-mekanism som i praktiken medfört att vår värld bär djupa sår i form av genetiska defekter, cancer, smärta, lidande och död har upphöjts till en allsmäktig skapande process.

Detta absurda förhållande är en ofrånkomlig konsekvens av den sekulära vetenskapens aktiva val att inte räkna med Skaparens existens. Det är både irrationellt och tragiskt. Men samtidigt begripligt. Det finns liksom inget ingenmansland i ursprungsfrågan.

***

Från det ena till det andra – du som är lite botanikintresserad kanske kan ha glädje av min lilla hemmasnickrade digitala blomsternyckel som jag just publicerat. Den är speciellt anpassad till växtligheten ute på Rörö i södra Bohuslän, men bör troligtvis fungera skapligt även i andra liknande miljöer när man har en växt framför sig som man skulle vilja veta namnet på. Du hittar den på ett annat ställe på den här webbsidan, närmare bestämt här.


Copyright © 2021 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan