Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Augusti 2017

Den här bilden på den vackra fjällrödingen är bara ett par veckor gammal. När dagen var slut låg det dessutom sju vackra öringar i vitmossan. Den är tagen vid en fjällsjö någonstans i västra Jämtland. Just den där dagen var extra minnesvärd, även bortsett från flugfiskelyckan. Ena stunden var det solsken och i nästa stund låga moln med regnskurar som gav dramatiska färgspel i de angränsande fjälltopparna. Och mitt upp i allt hördes en fjällräv yla någonstans i fjärran. En nästintill magisk upplevelse.

Rovfiske tänker kanske någon, men nej då – jag kånkade hem alltsammans till civilisationen dagen därpå, lätt saltad (fisken alltså), där jag sedan filéade och frös in dem för vidare befordran till djupfrysen därhemma i Götet, för att sedan avnjutas under kommande höst- och vintersöndagar. Röding och öring hämtade ur kristallklart turkosskimrande fjällvatten fjärran från odlingskassarnas trängsel och fiskmjölspelletsar smakar nämligen lika gott som det låter. Om inte godare.

Jesus gillade också stekt fisk:

"Medan de talade om detta, stod Jesus själv mitt ibland dem och sade: ’Frid vare med er.’ Uppskakade och förskräckta trodde de att de såg en ande. Men han sade till dem: ’Varför är ni så förskräckta, och varför stiger det upp tvivel i era hjärtan? Se på mina händer och mina fötter att det verkligen är jag. Rör vid mig och se. En ande har inte kött och ben, som ni ser att jag har.’
När han hade sagt detta, visade han dem sina händer och sina fötter. Och eftersom de av idel glädje ännu inte kunde tro utan stod där förundrade, frågade han dem: ’Har ni något att äta här?’ Då räckte de honom en bit stekt fisk, som han tog och åt inför deras ögon."
(Luk 24:36-43)

Jag är glad att läkaren Lukas dokumenterade händelsen för eftervärlden till skillnad från sina tre evangelieförfattarkollegor som inte tycks ha fäst någon större vikt vid den där detaljen. Jesus hade uppstått från de döda i sin nya himmelska odödliga kropp. Och där står han och äter stekt fisk.

Äter fisk alltså. Så uppstånden han är.

Så konkret och verklig är alltså den himmelska dimensionen att stekt fisk ingår i konceptet. Jag håller med Lukas - det är värt att notera.

Det inger hopp.

"Jag är uppståndelsen och livet", sade Jesus. Och "Den som tror på mig, han ska leva om han än dör". Jesus är den förste som fått ikläda sig den nya uppståndelsekroppen. Men inte den siste. Snart ska alla vi som tror på honom få göra samma erfarenhet. Så står det i Skriften. Det är värt ett utropstecken!

Och jag syftar förstås inte bara på hoppet om ett liv i odödlighet.

Utan också om att få fortsätta att flugfiska i om möjligt ännu klarare vatten!
Copyright © 2021 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan