Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

November 2020

Det är en väldig spännvidd i hur kristna tolkar den första boken i Bibeln. Många tycks läsa den som en sagobok med lite spännande och sedelärande berättelser. I det avseendet skiljer de sig inte nämnvärt från sekulariserade nutidsmänniskor. När sådana hör talas om skapelsen, syndafallet, syndafloden och Babels torn så har de inte en tanke på att det skulle ha någonting med verkligheten att göra. Naturligtvis är kristna övertygade om att Gud en gång i tiden skapade världen, men när det gäller när och hur han gjorde det är det inte ovanligt att man lutar sig mer mot sekulära darwinistiska forskare än mot bibelns eget vittnesbörd. Ur nån sorts sociologisk synvinkel är det inte konstigt – ”Så många kompetenta forskare kan ju inte ha så grundligt fel”, tänker man och landar i att man bör låta forskarna sköta sanningsfrågan och läsa in evolutionen och miljarder år mellan Bibelns textrader.

Men hur vanligt det än må vara att ”moderna” kristna tänker så, har jag ingen tanke på att rätta in mig i det ledet. Varför skulle jag det? Kemins lagar och principer motsäger föreställningen om en spontan uppkomst av livet på jorden och vittnar i stället om en gudomlig Design. Evidensen från biologins värld motsäger föreställningen om uppkomsten av alla jordens livsformer genom långsam, gradvis evolution och vittnar i stället om raka motsatsen – degeneration av jordens livsformer, inklusive oss människor. Evidensen från genetiken motsäger föreställningen om en människa som utvecklats från apliknande förfäder under miljontals år och vittnar i stället om en för många häpnadsväckande kort historia för både mänskligheten och jordens djurliv.

Det där håller inte världens alla evolutionsbiologer och fossilforskare med om, tänker du kanske?

Nej det gör de absolut inte. Men forskares åsikter och förväntningar om saker och ting har begränsad betydelse i förhållande till evidensen som sådan. Och då kvittar det faktiskt om någonting råkar vara mainstream och vedertaget inom den sekulära forskningen eller inte. Det här är något jag envist framhållit både i debatten med troende och icke-troende under åren.

Mitt senaste meningsutbyte med oliktänkande i skapelsefrågan kommer i bokform nu om ett par veckor, kring Lucia. Det är Mats Selander som är redaktör och boken som ges ut av Apologia förlag har titeln Fyra kristna diskuterar skapelse och evolution. Det är en unik bok på det sättet att den ger en allsidig bild av de olika kristna skapelseperspektiven. Vi fyra har skrivit var sitt kapitel och besvarar sedan synpunkter och kritik från övriga tre författare. Så vill du veta hur olika kristna resonerar i de här frågorna, både utifrån naturvetenskaplig och teologisk synvinkel, så köp den till dig själv eller någon närstående i julklapp! (Jag dristar mig att nämna det på grund av att jag inte tjänar några pengar på boken). Det lär väl bli en del ringar på vattnet efter att recensenter och andra har läst den, så jag har gjort en liten specialsida för att kunna kommentera och komplettera vid behov.

Ljus advent i coronamörkret tillönskas!

Och God Jul!


Copyright © 2021 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan