September 2020
Ap-paraden i modernare tappning
Det mesta vi fick lära oss i skolan har vi glömt bort. Främst för att det handlade om en massa svar på frågor vi aldrig själva ställt, sådant man egentligen inte var särskilt intresserad av. Men vi kan också peka på saker i olika ämnen som vi faktiskt kommer ihåg. Som Hallands åar och annat livsviktigt. Mycket annat av det vi minns är förknippat med bilder eller liknelser.
När det gäller frågan om livets ursprung är det ofta bilden av ett dramatiskt landskap med blixtar kors och tvärs över den mörka himlen. I fråga om den biologiska evolutionen kan det handla om björkmätarfjärilarna som skiftade färg, embryona av fiskar och salamandrar som hade slående likheter med mänskliga embryon, eller den så kallade ap-paraden som illustrerade hur apor steg för steg blev alltmer människolika. Sådant sätter sig på näthinnan och har under generationer förblivit symboler – eller ikoner – för evolutionens så kallade ”faktum”.
Att använda sig av ikoner är pedagogiskt. Det är därför vi ser dem på våra datorskrivbord och smartphones. Det är mycket överskådligare med en blå W-försedd ruta än en textremsa med lydelsen ”Ordbehandlingsprogrammet Word® från Microsoft Corporation”. Mycket av det en vanlig svensk medborgare tror sig veta om evolutionen är kopplat till ikoner likt de jag nämnde tidigare, och det beror på att våra lärare använde dem för att visualisera de bakomliggande argumenten för evolution; vi minns själva ikonerna, men inte så mycket av detaljerna.
Men tänk om ikonerna är vrångbilder av verkligheten! Tänk om bäst-före-datumen för de hypoteser de representerar passerats för länge sedan! I så fall borde de naturligtvis inte läras ut som fakta, utan i stället placeras i vetenskapshistoriens arkiv med en adressering om varför de inte håller måttet i ljuset av modern forskning.
En och annan läsare av den här bloggen kanske insett att jag är ordförande i föreningen Genesis och redaktör för magasinet med samma namn sedan några år tillbaka. Vi har just skrivit ihop ett magasin på just det här temat och synat tio sådana här ikoner i sömmarna. I folkupplysningens namn. Och för sanningens skull. Se till att få läsa det. Fram till september går det bara att göra det genom att beställa magasinet, men från 1 september 2021 finns det att läsa här.
Bild: Jörgen Lundin