Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Juli 2020

Juli månad blev ganska hektisk för min del.

Jag hade två deadlines att hålla, så pensionär jag är. Först var det ett bokprojekt för organisationen Apologia med Mats Selander som redaktör. Och sen manus till ett tjog undervisningsvideor om skapelsefrågan.

I fråga om boken är det jag och tre andra skribenter som förklarar och försvarar våra olika synsätt på skapelsen. Upplägget har varit följande:

Först har vi skrivit var sitt kapitel där vi redogör för vår syn på skapelsefrågan. Den mest centrala aspekten är ifall vi tror att Gud använde sig av metoden ”evolution” eller inte när Han skapade oss människor och allt annat levande. Som du förmodligen insett om du följt mig på den här webbplatsen en tid så tillhör jag dem som inte tror så. Det gör däremot två av mina åsiktsmotståndare.

Sedan fick vi ta del av varandras kapitel och gav feedback på vad de andra skrivit. Det innebar att jag fick tre dokument med större eller mindre dos av kritik av mitt inledningskapitel. Och de andra tre fick i sin tur del av mina synpunkter.

Allra sist fick vi tillfälle att bemöta den erhållna kritiken och avrunda vårt ”case”.

Jag tyckte att det var ett ganska spännande upplägg på en bok, och jag tror att läsarna kommer att tycka detsamma. Det är tyvärr ganska ovanligt att evolutionsförespråkare och evolutionskritiker får möjlighet att argumentera för sina respektive ståndpunkter på en gemensam plattform och med lika stort ”talutrymme”. Alltför ofta sitter man i sina respektive fort och skjuter pilar på varandra och talar om hur eländiga motståndarens argument är och hur lysande de egna är, så långt från en dialog man kan komma.

Läsaren kommer naturligtvis att upptäcka att det skjuts en och annan pil även i det här forumet, men det kommer ändå att vara möjligt att jämföra och väga argumenten mot varandra och se om det finns täckning för vad som sägs. Kanske möjlighet att bli kvitt en och annan förutfattad mening, se saker ur nya perspektiv och kanske rentav ta ställning.

Spelar det någon roll hur man som kristen ställer sig till skapelsefrågan? Är det storm i ett vattenglas att ”bråka” om evolutionsfrågan? Många tycker säkert det. Kanske kommer de att ta sig en extra funderare när de läst den här boken. Det är i alla fall min förhoppning.

Vad kommer boken att heta? Det är inte bestämt. Men om det blir nåt i stil med ”Skapelse – möte mellan fyra perspektiv”, så är det i alla fall vad det handlar om. Fast det bestämmer inte jag – det får redaktören göra.

När kommer den ut på marknaden? Det tar nog några månader, men ett stalltips är lagom till jul. I så fall behöver du inte ha några julklappsbekymmer i år 😉.

Och undervisningsvideorna – var kan man hitta dem? Det vet jag faktiskt inte när jag skriver det här, men ”det grer seg i vant” som man säger i Bohuslän*.

* Översatt till rikssvenska blir det ”Det ordnar sig i vattnet”. Bakgrunden är följande: När man satte skäddegarn (nät för att fånga plattfisk på den tiden de fanns att få nära kusten) kunde det bli knutar på de torra näten medan de löpte ut i vattnet från ekan. Som regel mjukade vattnet upp maskorna så att nätet bredde ut sig som det skulle när det väl var på plats på havsbotten. Det är alltså ett lite avslappnat och pragmatiskt sätt att se på saker och ting – även om det finns oklarheter kvar att lösa så behöver man inte alltid fästa så stor uppmärksamhet vid det, det kommer att fixa sig när det väl är skarpt läge. Jag återkommer alltså med besked var man kommer att hitta videorna, och vad den där boken kommer att heta.

Copyright © 2021 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan