Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Augusti 2020

Att vara sportfiskare kan vara tufft. I synnerhet om man inte får något. Någonstans läste jag en norsk sportfiskares klagan:

Engang for tidlig,
engang for sent,
engang for regnfullt,
engang for pent,
engang for kjølig,
engang for mildt,
engang for stormfullt,
engang for stilt,
engang for liten,
engang i flom –
noe var gæli hver gang jeg kom!
Ja, det sägs att livet kan vara så svårt för otursförföljda sportfiskare att de till och med dristar sig att be till Gud. Vet inte om du hört sportfiskarens bön? Så här lyder den:

Gud, låt mig bara en enda gång
få fånga en fisk så stor och lång
att skarva jag slipper, att till och med jag
sanning kan tala i vänners lag.
I början av den här månaden blev den där bönen hörd och besvarad åtminstone på en plats på jordklotet.

Tyvärr inte för mig, utan för kompisen Martin…

Han fick gammelöringen i den lilla fjällsjön dit vi farit för att fiska några dagar, han, Olof och jag. Jag inser att det här inte säger så mycket för den som inte är sportfiskare, men att ta en öring på 5,7 kg på fluga är anmärkningsvärt. Eller för att inte säga helt galet! För en flugfiskare är en säsong med några firrar över kilot en helt ok sådan.

Naturligtvis fick han upp den just den där dagen när jag själv fick nöja mig ett par trehektos yngel…

Jag tycker samtidigt lite synd om Martin.

Av samma skäl som Jonathan Edwards måste ha känt det efter den där dagen på Nya Ullevi för 25 år sen när han hoppade 18,29 m i tresteg. Alltså insikten om att ”det här kommer aldrig att hända mig igen”. Once in a liftime. Vad är det för idé att hoppa vidare?

Men framför allt för att rönnbär är så fruktansvärt sura…

Nej, nu är det dags att nyktra till. Martin är en oerhört erfaren och skicklig flugfiskare. Ifall Olof eller jag skulle ha fått den där monsteröringen så hade det varit hiskeligt orättvist. Skicklighet ska löna sig. Det gjorde det däruppe i norr den där kyliga och blåsiga augustidagen.

Därtill är Martins hjärta av guld. Han skänkte mig firren, och idag är det tredje middagen som vi festar på den. Och det finns lika mycket kvar i frysboxen!

Frid över den. Och Martin!

Den här profetiska bilden fick han av sin far härom året. Nu är profetian uppfylld! Tack Martin för att jag fick vara med när det hände!

Copyright © 2021 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan