Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Köttätande skönheter vid dammen strax norr om Grevens vale



Main menu:

Smultronställen | Turförslag | Fotogalleri | Kommunikationer | Rörös flora

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | V | Å | Ä | Ö |



Rönn (Sorbus aucuparia)

Stek med gräddig brunsås och rönnbärsgelé. Aaaah. Men inte nog med det – missa inte att till våren ta en knippa alldeles nyutspruckna blad och stoppa i munnen. Tugga och njut. Godare än mandelmassa, och fulla med C-vitamin!


Rönnen är bror till Oxeln och kusin med Apeln. Faktum är att botaniskt sett är rönnbär inte "bär" utan äppelfrukter. Just släktskapet med äppelträdet är det som förklarar att det de år det är ont om rönnbär blir dålig äppelskörd. Och tvärt om. Det finns nämligen en liten fjäril som heter rönnbärsmal. När den inte hittar rönnbär att lägga sina ägg på så väljer den i stället att placera dem på äpplen. När larverna kläckts kryper de in i äpplena och gör dem oaptitliga.

Det svenska namnet Rönn har med ordet "röd" att göra.

Släktnamnet Sorbus har gett namn åt sockerarten "sorbitol", som kan framställas ur rönnbär. Det är en sockerart som även diabetiker kan äta, och som inte ger hål i tänderna. Artnamnet aucuparia kommer av latinets avis = "fågel" och capere = taga. Sammantaget "fågelfångare". Förr i tiden brukade man nämligen fånga fåglar med rönnbär som lockbete.




[Till överst på sidan]