Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

September 2013

Nu har det hänt: Jag har blivit morfar! En gosse på 3,8 kg. Det är stort. Familjen Schmidt har bidragit till befolkningsutvecklingen.

Idag, första dagarna i oktober 2013, uppskattas världens befolkning därmed till lite knappt 7,2 miljarder människor.

När jag gick i småskolan sade fröken att det fanns 3 miljarder.

När min egen morfar var liten fanns det en enda.

Efter att ha extrapolerat utifrån Romarrikets noggranna skattskrivningar har forskare kommit fram till att det levde ungefär 200 miljoner människor vid vår tideräknings början.

Det här innebär bland annat att det från den tid i början av 60-talet när jag satt i min skolbänk och drömde om att få äta björnklister fram till skrivande stund har tillkommit betydligt fler människor på vårt jordklot än det dessförinnan gjort alltsedan tidernas begynnelse.

Många av dem saknar mat för dagen.

Att avhjälpa världssvälten skulle kosta 200 miljarder kronor om året sägs det. Det motsvarar kostnaden för två veckor av Amerikas årliga försvarsbudget. Jag gissar att det skulle handla om kostnaden för en enda dag av världens sammanlagda försvarsbudgetar. Det är svårt att undvika misstanken om att det finns intresse av att folk svälter ihjäl på vår planet. Eller tar ihjäl varandra på andra sätt.

En av de få som säger det rent ut heter David Attenborough, Källa: www.independent.co.uk/news/uk/home-news/david-attenborough-says-sending-food-to-famineridden-countries-is-barmy-8823602.html världsberömd brittisk biolog, hängiven evolutionist och naturfilmsproducent, känd bland annat för serierna Liv på jorden och Den levande planeten. Långt ner på listan av utmärkelser finns bland annat en hedersdoktorstitel vid Uppsala universitet från 2007.
Attenborough hävdar [1] på fullt allvar att det är ren galenskap av FN att sända mjölsäckar till tredje världen[2]. Där finns ju på tok för många människor i förhållande till landytan och det är bara naturens gång att de dör undan.
Lika tokigt tycker han det är att människor betraktar det som en rättighet att skaffa barn.

Attenborough ser det som ett stort bekymmer att de här frågorna upplevs så känsliga att ingen (annan) vågar tala klartext om dem. Befolkningsutvecklingen måste hejdas till varje pris. Varför är det så tabu att säga som det är? Det är religionens fel. Och i synnerhet kristendomens. För om man som Attenborough avskyr religion, så brukar det vara just denna man ger sig på. Ty att kritisera andra religioner kan vara politiskt inkorrekt eller rentav riskabelt.

"Föröka er och uppfyll jorden" sade Gud till människan i begynnelsen.

Men när det uppdraget var slutfört då?

Det sade Han aldrig.

Det återstår att se!

Fotnot

[1]  http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/david-attenborough-says-sending-food-to-famineridden-countries-is-barmy-8823602.html    [Tillbaka till texten]

[2] Jag menar naturligtvis inte att man kan utrota världssvälten bara genom att donera mjöl till tredje världen, men någonting säger mig att det borde vara lättare att bygga fungerande samhällsstrukturer med levande människor än med döda...   [Tillbaka till texten]