November 2019
Bildkälla: Pixabay
Jaha, då har man debuterat som författare då. I tämligen blygsam skala är väl säkrast att tillägga. Jag har i alla fall fått förmånen att skriva två kapitel i antologin ”I Början Skapade Gud” som kom ut nyligen på Sjöbergs Förlag. Det ena kapitlet (kap 3 – Hur uppstod livet?) handlar inte oväntat om livets ursprung ur sina kemiska beståndsdelar. Det andra (kap 5 – De vanligaste evolutionsargumenten i vågskålen) granskar skälen till att så många biologer – och gemene man – menar sig veta att evolutionen är så självklar.
Mitt syfte har varit att ge en mer saklig och allsidig belysning av det som står i skolans läromedel om de här sakerna. Hittills har jag bara sett boken recenserad i tidningen Dagen (nås enklast via SEA:s webbplats här, och den verkade helt ok.
Är det inte lite obehagligt att sticka ut hakan så där extra offentligt och påstå att livet inte kan ha uppkommit genom kemiska reaktioner i någon sorts ursoppa, kanske nån kan undra? Eller att evolutionen som varenda kotte är övertygad om ända in i kyrkornas predikstolar numera, att den skulle vara inkompetent att förklara den minsta lilla biologiska innovation? Kan du sova på nätterna?
Jag sover gott om nätterna. För jag bara säger som det är. Jag beskriver rakt på sak hur kemikalier bevisligen beter sig och hur levande varelser bevisligen påverkas av mutationer och annan miljöpåverkan. För lever man i verkligheten och betraktar den med någorlunda öppna ögon inser man att en värld fullproppad med fantastiska varelser inte skapar sig själv. Det gör inte ens snögubbar, fast det är på nollan ute och snöar lite lätt.
Problemet i sammanhanget är att det krävs ögon som är öppna. Det är tyvärr inte så vanligt, när det gäller sådant här.
Hur som helst - Ge gärna boken i julklapp till dig själv eller någon annan. Och fråga efter den på biblioteket så köper de troligtvis in den så att andra också får möjlighet att läsa den.
Copyright © 2021 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan