Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Juli 2022

Torben Søndergaard i frihet

Om jag tänker tillbaka på mitt liv och frågar mig vilka personer som gjort störst avtryck i mitt liv, så måste jag erkänna att det inte är de som många kanske skulle gissa på. Visst har C S Lewis, Francis Schaeffer, A. E. Wilder-Smith och andra kristna tänkare och naturvetare bidragit till att forma mig som människa och som kristen, men större inflytande hade definitivt min bibelläsande morfar Johan, lokförare till yrket, fast han aldrig sade ett ord om Gud såvitt jag kan minnas. Och naturligtvis klasskamraten Svante på gymnasiet som tog sig an mina frågor och som förklarade trons grunder för mig. Jag har i vuxen ålder läst och lyssnat på många namnkunniga kristna förkunnare, apologeter och predikanter. De har imponerande teologiska meriter, de är vältaliga, samlar stora skaror av åhörare. Deras böcker säljs via ansedda kristna bokförlag och används som kurslitteratur vid teologiska utbildningar vid ansedda universitet runtom i världen.

Men trots att de är många är det egentligen bara en person som haft någon praktisk betydelse. Det är en enkel dansk evangelist som heter Torben Søndergaard. En kille helt utan akademisk utbildning och som kommunicerar det kristna budskapet på en dansk-engelska som troligen får hans engelsklärare i högstadiet att vilja förbli anonym.

Första gången jag hörde talas om honom var för ungefär tio år sedan när jag av en händelse råkade ramla på ett femminuters videoklipp på Youtube. Trots att jag alltid trott Gud om mirakel innebar de där minuterna en smärre revolution i mitt liv – eller kanske snarare reformation – som fortfarande pågår och som förhoppningsvis bara börjat. Den söker fortfarande former och uttryck i mitt vardagsliv.

En sak är klar – som en konsekvens av Torbens enkla och praktiska undervisning har jag under de senaste åtta åren fått se många ”otroliga” och underbara fysiska helanden med mina egna ögon, och min tro på Gud och hans Ord har fått nya dimensioner. Jag har inte skrivit så mycket om det ännu, även om jag tangerat det i förbifarten några gånger, t ex här här och här.

Jag har noga följt Torbens undervisning under åren, och tagit del av och prövat merparten av hans undervisning i form av seminarier och videoklipp, och funnit den vara både sund och biblisk. Inte alltid i förhållande till vad som numera är accepterat och praktiserat i våra kyrkor eller vid våra teologiska institutioner, och då rakt inte i förhållande till tidsandan och samhällsopinionen – men i förhållande till bibelordet, vilket är det som betyder något för mig. Jag har också tagit del av kritikernas argumentation. Jag lovar – den är tunn och fördomsfull.

Men Torben har fått betala ett högt pris och gör det även i skrivande stund. På grund av sin bibliska förkunnelse och tjänst med fokus på kristet lärjungaskap har han tvingats lämna sitt hemland för att söka asyl i USA. Där i "frihetens land" sitter han just nu arresterad sedan över en månad utan rättegång och utan att veta vad han är anklagad för. Jag och tusentals andra människor över hela världen som upplevt frälsning, helande, befrielse eller utrustning till tjänst genom hans undervisning ber för honom just nu. Gör det du med!

Det som händer visar med tydlighet att den anda(e) som dominerar det västerländska samhället inte är Guds. Tvärt om. Och det ger en föraning på vad som väntar oss kristna i väst som bekänner vår tro på Bibeln som Guds Ord och praktiserar det i våra vardagsliv. Bibeltroende kristna i Öst har redan fått bekänna färg under decennier som gått, och de i Mellanöstern gör det idag. Vi i väst får göra det i morgon. Gud, ge oss kraft att inte fega ut när det väl blir skarpt läge!

PS!
Vill du veta mer om Torbens tjänst – gå till www.thelastreformation.com. Se under filmfliken, de tre filmerna där är svensktextade.
DS!


Copyright © 2022 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan