Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

April 2011

En vecka in i april låg isarna tjocka och kajaksäsongen syntes avlägsen. Några veckor senare gled jag fram i T-shirt och flytväst i min 9-kilos Viper-51:a längs Delsjöarnas stränder, och månaden visade sig till slut bli den varmaste som uppmätts i SMHI:s historia.


Veckan före påsk tillbringade jag i sällskap av bland annat kollegieblock och kulspetspenna, för solsken och laptop är ingen lysande kombination. Orsaken var ett mail från Jonas Gren, "researcher" på SVT Debatt. Han undrade om jag kunde tänka mig att ställa upp i skärtorsdagens debatt med Belinda Olsson som programledare. Vid min sida skulle finnas Vesa Annala, skapelseföreningen Genesis' ordförande och med en "motpart" i form av bland andra föreningen "Humanisternas" ordförande Christer Sturmark och vetenskapsteoretikern Birgitta Forsman. Jag tackade ja efter ett dygns övervägande.

Jonas skrev att huvudfrågorna skulle vara:

•    "Ska vi tro på evolutionen eller inte?"
•    "Varför är det så känsligt att påstå att evolutionen är en bluff?"

och i mån av tid:

•    "Kan man vara vetenskapsman men ifrågasätta evolutionen?"

Det som föranlett inslaget var cirkusen kring Stavros Louca från skoldokumentären "9A" som nyligen över en natt genomgått en anmärkningsvärd förvandling från Sveriges mest kompetente lärare till Sveriges mest inkompetente, och som jag nämnde om i mars månads reflektion.

Följaktligen fyllde jag under några soliga aprildagar ett antal sidor i mitt kollegieblock med ostrukturerade funderingar kring de där frågeställningarna, som jag skulle kunna ha som bränsle i debatten.

Men…

Den uppmärksamme läsaren bör vid det här laget ha uppmärksammat att jag genomgående skrivit om TV-debatten i imperfekt. Och det beror inte på att den varit, utan på att den inte varit — den blev alltså helt enkelt aldrig av! Ett par dagar innan skärtorsdag låg det ett mail i inkorgen där Jonas berättade att inslaget strukits. Vargen hade kommit i vägen. Vargkraken som angripit en mamma med barnvagn nånstans i Stockholmstrakten.

Och jag som alltid betraktat mig som vargvän…