Göran Schmidts hemsidaMain menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Juni 2016

Bildkälla: http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/ta-strid-den-vilda-laxen

Den 9 juni stod jag på Göteborgsoperans scen och blev avtackad. Jag har nämligen bestämt mig för att gå i pension efter tre och ett halvt decennium i skolans värld och tolv år som biträdande rektor vid Göteborgs Högre Samskola.
Insprängt i ett sedvanligt späckat och proffsigt musikprogram hade jag ungefär tre minuter på mig att säga farväl till alla goa elever och kollegor och skicka med eleverna en hälsning ut i livet. Eftersom jag är gammal marinbiolog fick det bli en anekdot om lax.

Det här är vad jag sade:

Det finns vilda laxar och odlade laxar.
Nere i det grumliga och näringsrika vattnet i flodmynningarna odlar man lax i kassar. Alla är precis likadana. När en svänger åt vänster gör de andra det också och när de andra svänger åt höger gör den ene det också.
Lova mig en sak - bli aldrig en sådan lax! Det må vara naturligt att gå i stim när man är en laxyngling men inte som en fri och vuxen lax. Nej bli aldrig en som alltid ska leva upp till andras förväntningar om vad du ska tycka, tänka, säga och bli. Som alltid ska vara alla andra till lags (!)

Nej sträva i stället efter att bli en vild slags lax! En som vägrar att passivt låta sig drivas med i strömmen av ytliga värderingar, meningslöst prat och destruktiva vanor. Bli en ädelfisk som vågar vandra och kämpa mot strömmen, mot ett allt klarare, friskare och syrerikare vatten och nya perspektiv. Så att du väljer din egen väg, och utvecklar och förädlar dina personliga gåvor och talanger, din originalitet.

För det är först då du kommer till din rätt och kan göra skillnad. Och det är ju innerst inne precis det du vill.

Vi ses i det klara vattnet där uppströms!

Och med det sagt kan jag alltså konstatera att jag från och med nu lämnar det ordinarie arbetslivet bakom mig.

"Vad ska du göra nu då?" frågar alla. "Blanka kort" svarar jag och ler lite pillimariskt, och vet inte stort mycket mer än de.

Fast lite vilda tankar har jag väl. "Fri som en lax" ska jag börja säga i stället ;)

Skön semester!


Copyright © 2021 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan