Blåbär (Vaccinium myrtillus)
Däremot lär blåbäret vara oslagbart när det gäller hälsoeffekterna. Den blå och röda färgen på
bäret kommer av dess innehåll av antocyanosider som är en av de starkaste antioxidanterna som man finner i naturen.
Antioxidanter behöver vi för att förhindra att kroppen "rostar inuti". I synnerhet har man påvisat blåbärens
positiva effekter på ögonsjukdomar som t ex maculadegeneration - det som i dagligt tal brukar kallas "gula fläcken". I
Frankrike har man i flera årtionden använt blåbärspreparat för att förebygga synproblem hos diabetiker av den anledningen.
Även på hjärt- och kärlsjukdomar har bären positiva effekter. En knapp deciliter blåbär om dagen sägs vara
lagom. Så ut och fyll frysen.
Ibland hittar man plantor där bären är svarta och blanka i stället för blå. Det är en genetisk defekt som gör att växten inte bildar det vaxskikt på bären som gör dem gråblå. Förr sade man att räven hade kissat på dem. I vissa trakter brukade de kallas "skomakarbär" (för att skomakaren varit där och putsat). De är lika goda och nyttiga som de vanliga.
De där gigantiska blåbären man hittar i livsmedelsaffären är en annan art som växer i nordamerika och där plantorna kan bli ett par meter höga. De lär inte vara lika nyttiga som den nordiska arten.
Artnamnet myrtillus betyder "liten myrten" och kommer av vissa ytliga likheter med myrtenträdet.