Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Köttätande skönheter vid dammen strax norr om Grevens vale



Main menu:

Smultronställen | Turförslag | Fotogalleri | Kommunikationer | Rörös flora

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | V | Å | Ä | Ö |



Kirskål (Aegopodium podagraria)

Kirskål. Bara namnet får håret att resa sig på en trädgårdsmästare. Enda realistiska sättet att bekämpa den är nog att klippa av bladen så snart de dyker upp så att den inte får möjlighet att tillverka någon näring åt sitt rotsystem. På det sättet kan man långsamt svälta ut den.


Men det är en smaklig växt. De unga bladen smakar ungefär som persilja, och det var bland annat därför man odlade den under medeltiden. Det var också genom klosterträdgårdarna som den ursprungligen hamnade i vårt land.

Det vetenskapliga artnamnet podagraria anspelar på att växten även har använts för behandling av inflammation i stortån, ett tillstånd som förr i tiden kallades "podager", eller "portvinstå".




[Till överst på sidan]