Kummin (Carum carvi)
Nu i juni (2013) var första gången jag hittade kummin på Rörö. Man måste ha ögonen med sig för att skilja den
från vanligt hundkäx, eller värre - den urgiftiga odörten. Men det finns några skillnader om man tittar närmare.
För det första bladen som är finflikade, för det andra den lilla tofsen med smala blad precis under bladslidan (se den röda
pilen). Och förstås – den karakteristiska kummindoften när man mosar en frukt mellan fingrarna. Frukterna är avlånga med
längsgående åsar - de båda giftiga släktingarna odört och sprängört har runda frukter. Och – för den som
vet vad det innebär – kummin saknar som regel såväl enskilda som allmänna svepeblad.
Kummin är väl mest känd som brödkrydda i våra dagar, men har tidigare även haft medicinsk användning. Dessutom lär den innehålla substanser som den spanska skogssnigeln ("mördarsnigeln") avskyr.